Astronomija

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronomija
Kojom se brzinom krećete? Kako ispravno odgovoriti?
Zanimljivosti 1
Prekoračili ste dozvoljenu brzinu kretanja?! Možda samo mrvicu ili ste zaista opako zagrebli u gornji dom novčanih kazni za takve slučajeve?
Zvjezdarnica Apollo - Analiza promatranja u 2015. godini
Aktivnosti astronoma 0
Svaki ozbiljni promatrač vodi nekakav dnevnik promatranja, pravi razne bilješke i slično. Tako i svaka zvjezdarnica ima svoj dnevnik promatranja.
Drveće s Mjeseca
Zanimljivosti 0
Da, postoji drveće s Mjeseca! Znamo da postoji mnoštvo vrsta drveća, no jeste li znali da na Zemlji raste i pravo Mjesečevo drveće?
Naša zvijezda Sunce u 2015. godini
Istraživanja 0
Iz zvjezdarnice Apollo redovno se svakodnevno motri Sunce. Donosimo rezultate promatranja Sunčeve aktivnosti u prošloj godini, a oni su zaista vrlo zanimljivi.
Ožujak
Događaji ove godine 0
Ožujak je mjesec u kojem završava zima i počinje proljeće. Ove godine to će se dogoditi 20. ožujka u 05:30 sati (proljetna ravnodnevnica) po našem vremenu.
Gdje počinje svemir?
Planeti 0
Svatko je od nas bar je jednom bio učesnik čavrljanja ili rasprava o tome gdje je zapravo svemir. Zašto nam je teško odgovoriti na ovo pitanje?
Contrailsi protiv Chemtrailsa - tko je u pravu?
Osvrt 0
Digitalno doba, posebice korištenje društvenih mreža, omogućile su neslućeno širenje informacija, stavova, mišljenja, razmišljanja svakakvih tematika.
Od Vidikovca do zvijezda
Aktivnosti astronoma 0
Industrijsko obrtnička škola Pula i Astronomska udruga Vidulini nastavili prošlogodišnju uspješnu suradnju na izradi opreme za astronome.
Kad se snovi pretvore u stvarnost
Osvrt 0
Svima nama je poznat uobičajeni (kapitalistički) klišej priče o tamo nekom jadniku koji je igrom slučaja nabasao na nekog ili nešto te odjednom postao zvijezda, uvaženi i poštovani član zajednice.
Gravitacijski valovi - otkriće koje je zatalasalo svijet
Istraživanja 0
Press konferencija znanstvenika sa LIGO opservatorija održana u 16:30 sati po našem vremenu u četvrtak 11. veljače 2016. godine u Louisiani (SAD) "zatalasala" je cijeli svijet.
Pogledajte jutarnju utrku planeta
Događaji ove godine 0
Sutra, prvog jutra u veljači prije svitanja, nad južnim horizontom odvija se prava nebeska utrka dvaju poznatih nebeskih tijela.
Deseti krug oko Sunca!
Osvrt 4
I eto, dogodilo se ono što na početku ove priče nitko nije ni pomišljao, a kamoli imao nekakve planove o tome. Zvjezdarnica slavi svoj deseti rođendan! :-)
Vještičja glava, IC 2118 (Witch head nebula)
Slikoplov 0
Ne znamo koje je bajke kroz djetinjstvo rado slušao američki astronom Frank Elmore Ross, ali znamo da mu se u moždane zasigurno duboko urezao lik zle vještice.
Dani, dani, dal mogu bit…
Planeti 1
Neki od nas složiti će se da im je dan taman, nekima je dan predug, a nekima prekratak. Što bi o tome mislili hipotetski stanovnici na drugim svjetovima? Naravno, pričamo o trajanju dana na planetima.
Otkriven novi deseti planet?
Osvrt 0
Ili, kako cijeli svijet bruji ni o čemu… Teško da je ikojem mediju na svijetu u "hot news" promakao naslov tipa "Otkriven deseti planet".
Tematski povezani članci
Pet planeta na jutarnjem nebu
4
5
6
7
8
9
10
11
12
...
63