Astronomija - Događanja

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronomija / Događanja
Uhvatite Mars na nebu
Događanja 0
Ovog vikenda očekuje nas nekoliko zanimljivih događanja na našem nebu. Prvenstveno će nam za oko zapasti pogled na mladi Mjesec kojeg već od današnje sumraka možemo vidjeti nisko nad jugozapadnim obzorjem.
Zvjezdarnica na prodaju
Događanja 0
Smanjenje državnog proračuna uzima danak i u astronomiji. Veliki engleski infracrveni teleskop UKIRT  smješten na Mauna Kea (Hawaii) od sada se nudi na prodaju ili u najam.
Spremite se  - kometi dolaze
Događanja 0
Tijekom naredne godine očekuje nas prava invazija kometa. Najprije sredinom ožujka očekujemo komet C/2011 L4 ( PanSTARRS ). Pretpostavlja se kako bi njegov sjaj mogao dostići sjaj najsjajnijih zvijezda na nebu te bi lako bio uočljiv golim okom.
Glasnici Halleyeva kometa
Događanja 0
Od 16. pa do 27. listopada 2012. godine našim će noćnim nebom u vidu "zvijezda padalica" (meteora) prolijetati glasnici Halleyeva kometa. Riječ je o sitnim dijelovima jezgre kometa, koji su razasuti po njegovoj putanji oko Sunca.
Perzeidi 2012.
Događanja 0
Perzeidi, najpoznatiji meteorski potok, ove godine imati će maksimum 12. kolovoza oko 12h, što znači da se u ovom nebeskom spektaklu može uživati dvije noći, 11./12. i 12./13. kolovoza.
Dolaze Perzeidi
Događanja 0
Predstava prolijetajućih "zvijezda padalica" tijekom kolovoza započela je svoja redovna noćna izdanja. Prvi meteori iz skupine Perzeida viđeni su diljem svijeta.
Sunce opet napada!
Događanja 0
Divovska grupa Sunčevih pjega izazvala je izbačaj mase Sunčeve fotosfere koja strelovito juri prema Zemlji. Snimili smo Sunčevu grupu pjega koja je "krivac" za događaj koji nam slijedi.
Danas dolazi ljeto
Događanja 2
Noćas rano ujutro u jedan sat i devet minuta iza ponoći (četvrtak, 21. lipnja 2012.) završava proljeće i počinje ljeto. Tada je dan najduži, a noć najkraća. Dosad smo preživjeli 171 dan ove godine, a do 2013. preostaje nam joj 194 dana.
Prva LED armatura u Žminju
Događanja 1
U Žminju je za Dan planeta Zemlja (22. travnja 2012. godine) instalirana prva LED rasvjetna armatura. Armatura je postavljena u parku na uglu pored OTP banke u samom centru Žminja kako bi se prikazale njezine mogućnosti, izgled i karakteristike.
Žminj započeo razgovore o ekološkoj LED rasvjeti
Događanja 3
Veliki infrastrukturni zahvat bi općinu Žminj, u slučaju ulaska u projekt, već kroz nekoliko mjeseci predstavio kao prvu Hrvatsku općinu/grad s ekološkom LED rasvjetom.
Deset dana astronomije u Daruvaru - detaljni pregled
Pozivamo vas sve da prisustvujete predavanjima i događanjima koje smo organizirali za Vas na 10 Dana Astronomije, koji traju od 23.03. do 01.04.2012. godine.
Dolazi nam proljeće
Događanja 0
U utorak 20. ožujka 2012. godine, ujutro u 06:14 sati po našem vremenu, na sjevernoj Zemljinoj polutci nastupa proljeće. Istovremeno na južnoj polutci nastupa jesen.
Pripremite se za veliki koloritni "show" na nebu
Događanja 0
Ovog tjedna na našem nebu odigravati će se pravi nebeski "show", a glavni akteri su Mjesec, Venera i Jupiter. Na zapadnom horizontu već u sumrak vidljive su nam dvije sjajne "zvijezde" smještene jedna povrh druge.
Međunarodna svemirska postaja prolazi točno iznad nas
Događanja 0
Svemirska postaja, sjajni Jupiter i Venera, zvijezde padalice, sve to večeras iznad nas. 03. siječnja 2012. godine u popodnevnim satima Međunarodna svemirska postaja prolazi točno iznad nas.
Štrajk glađu završen
Događanja 0
Završen je desetodnevni štrajk glađu predsjednika AD Leo Brenner iz Malog Lošinja i tajnika HAS Doriana Božićevića, astronomi privremeno prestaju s radom...
1
2
3
4
5
6
7
8
9