Astronomija - Novosti

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronomija / Novosti
AEPA Vidulini, završni radovi
Novosti 0
Uskoro otvorenje parka. Općina Žminj krenula je prošle godine u realizaciju Astronomsko edukativnog parka AEPA Vidulini.
Ekološka rasvjeta i mrkva i batina
Novosti 0
U Žminju ostvarena godišnja ušteda u potrošnji električne energije od preko 600.000 kuna!
Nova TV emisija o svemiru
Novosti 0
Započelo emitiranje autorskog serijala BILO SVEMIRA na TV Istri. Popularizacija znanosti i tehnike na našim tv ekranima.
AEPA Vidulini na polovici svijeta
Novosti 0
Kada snagu udruže Hrvati i Srbi, uz malu pomoć geografije, svašta se lijepoga može izroditi. Tko to još može reći da se ova dva naroda ne mogu naći na pola puta, ili bolje rečeno na pola svijeta.
Svemirsko vrijeme i njegova prognoza
Novosti 0
Počnite se privikavati na "proširenu" zemaljsko-svemirsku vremensku prognozu, koja će u narednim godinama postati naš svakodnevni pratitelj.
AEPA Vidulini prepoznatljiva osobnost poluotoka
Novosti 0
Astronomsko Edukativni Park (AEPA) Vidulini predstavljati će novu vrijednost u smislu posebnosti i prepoznatljivosti kako Žminjštine tako i Istre.
Učenici izradili poseban stup i platformu za prihvat robotičkog teleskopa
Novosti 0
Industrijsko obrtnička škola Pula i Astronomska udruga Vidulini na novim zajedničkim projektima. Izrađen nosivi stup s nivelirajućom platformom za robotički teleskop ROBOT!
Hrvatska amaterska astronomija u VDS Journal für Astronomie
Novosti 0
Ovaj je članak vrlo velika promidžba za amatersku astronomiju u Hrvatskoj i promocija Hrvatske kao destinacije za astronome amatere.
Na proljeće Žminjština bogatija za neobičan park
Novosti 0
Edukativni park s mikro arboretumom i astronomskim instalacijama, otvorenje je planirano za 12. travnja 2017. godine, obljetnicu lansiranja prvog čovjeka u svemir.
Žminjština postaje oaza očuvanog noćnog krajobraza
Novosti 0
Investicija od preko tri milijuna kuna za ekološku LED rasvjetu. Općina Žminj postaje jedna od prvih općina u Hrvatskoj s kompletno zamijenjenom javnom rasvjetom.
Beta Pictoris b - tamo gdje dan traje osam sati
Novosti 0
Po prvi puta u povijesti istraživanja planeta oko drugih zvijezda, astronomi su uspjeli dokazati trajanje dana (pune rotacije oko vlastite osi) na jednom od njih.
GALEX, kraj za još jedan svemirski teleskop
Novosti 0
NASA-in svemirski teleskop GALEX (Galaxy Evolution Explorer) nakon deset godina rada primio je sa Zemlje naredbu kojom prestaje njegov rad.
Astronomi ostaju bez lovaca na exoplanete
Novosti 0
Nakon što je pred koji tjedan najpotentniji lovac na planete oko drugih zvijezda Kepler iznenada prestao s radom zbog tehničkih problema, astronomi su sada ostali i bez drugog velikog svemirskog lovca.
Nekad ljuti protivnici danas pouzdani partneri
Novosti 0
Izgleda kako se ljudi i države čim se odmaknu od "kopanja po blatu" i uzdignu prema zvijezdama, suoče s stvarnošću naše malenkosti spram svemira.
Herschel uočio tek rođene zvijezde
Novosti 0
Svemirski teleskop Herschel Europske svemirske agencije, uočio je Herschelovom PACS kamerom, sam trenutak nastanka nekoliko zvijezda.
1
2
3
4