Astronomija - Aktivnosti astronoma

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronomija / Aktivnosti astronoma
Astronomi na velikoj zvjezdanoj manifestaciji u Daruvaru
Aktivnosti astronoma 0
Velika "zvjezdana" manifestacija Deset dana astronomije, ove se godine po četvrti puta uzastopce organizira u Daruvaru od strane tamošnjeg astronomskog društva "Kumova slama".
Poziv na 19. Messierov maraton
Messierov maraton u Višnjanu dugi je niz godina okupljao članove astronomskih društava iz Hrvatske i šire. Želja nam je da maraton ponovno zaživi.
Prvi novootkriveni potok Hrvatske meteorske mreže
Aktivnosti astronoma 0
Hrvatski astronomi uočili su postojanje nove grupe meteoroida. Novi metorski potok dobio je ime po njihovom prijedlogu - Zeta Cassiopeidi. Otkriće je potvrdila Međunarodna astronomska unija.
Izradimo sobnu stupnu solarnu svjetiljku
Aktivnosti astronoma 0
Za izradu jedne solarne svjetiljke potrebno je malo vremena, nešto alata, jedna čaša, malo drva i uživanje pri izradi "uradi sam" solarne svjetiljke.
Alkari zvjezdanog neba
Prva Zvjezdana alka posvećena je Gustavu Krenu, stručnom suradniku Zvjezdarnice Zagreb, nesebičnom savjetniku hrvatskih zvjezdoznanaca i autoru rubrike Naše nebo u časopisu Čovjek i svemir proteklih 40 godina.
Svemirska slika na drvu
Aktivnosti astronoma 0
Vidjeli ste slike nebeskih objekata u knjigama i časopisima na internetu.. Uslikati vlastitom opremom Mjesec ili planete zahtijeva opremu, iskustvo i vrijeme. Ipak ne mora uvijek biti tako.
Kukuc - sad me vidiš, pa me ne vidiš!
Aktivnosti astronoma 5
Jučer, 15. srpnja 2012. godine u ranim jutarnjim satima, dok je sav pošten svijet spavao, a mladi se vraćali kućama iz provoda vikendom, astronomi su vrebali neobičan događaj na jutarnjem nebu.
Vidjeli smo tranzit Venere
Nekolicina istarskih i riječkih astronoma opažala je tranzit Venere preko Sunčeva diska s vrha Učke. Posljednjih nekoliko dana astronomi su intenzivno pregledavali satelitske snimke naoblake i računalne modele njezina prostiranja za današnji dan.
Tematski povezani članci
Kad Venera ljubi Sunce!
Kad Venera ljubi Sunce!
Aktivnosti astronoma 2
Znali smo što će se događati u srijedu, 06. lipnja 2012. godine i zato smo se danima prije pripremali kako bismo dostojno dočekali, učestvovali i ispratili taj događaj. Ovo što ćete ovdje pročitati i vidjeti, događalo se na vrhu Bilogore.
Završilo Deset dana astronomije u Daruvaru
Aktivnosti astronoma 0
U nedjelju 01. travnja 2012. godine završila je jedna od najvećih manifestacija amaterske astronomije u Hrvatskoj koju svake godine posjećuje sve više ljubitelja znanosti i astronomije.
Završen višnjanski Messierov maraton 2012.
Aktivnosti astronoma 0
Početak maratona označen je u 19:15 sati i od tada svakom minutom natjecatelji su se morali sve više boriti s oblacima (što je, u neku ruku, učinilo natjecanje zanimljivim).
AD Kumova Slama od sada i na Internetu
Aktivnosti astronoma 0
Vjerujte nama koji smo zaljubljenici u astronomiju kao znanost o kojoj sigurno premalo znamo, da svako novo saznanje o beskrajnom svemiru obogaćuje dušu.
Snimljeni nebeski dragulji
Aktivnosti astronoma 2
Kako smo i najavili, počela je velika nebeska predstava na noćnome nebu. Stigli su i prvi snimci ove nebeske poslastice pa vam ih predstavljamo.
Obojimo naše nebo u prave boje
Aktivnosti astronoma 0
Diljem svijeta upravo je u tijeku drugi krug velike edukacijske kampanje na temu zaštite noćnog zvjezdanog neba i mjerenja njegove kvalitete koji traje od 12. do 21. veljače.
Veliki uspjeh astronoma bez granica
Aktivnosti astronoma 0
Nekolicina astronoma iz Slovačke, Hrvatske i Srbije, uspjela je preko internetske veze, spojiti dobru volju, znanje, iskustvo i opremu, a rezultat je međunarodno priznato otkriće dosad nepoznate promjenjive zvijezde u zviježđu Cancer (Rak).
1
2
3
4
5
6
7
8