Astronautika - Novosti

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronautika / Novosti
Ukrajinski dobavljači krivi za rušenje ruske rakete Zenit-3SL
Novosti 0
Istraga je utvrdila kako se uzrok tehničkih problema koji su doveli do rušenja rakete nalazi u defektnim dijelovima koje su ukrajinski dobavljači izradili za konzorcij Sea Launch.
Tematski povezani članci
Sea Launch - novi neuspjeh
ESTCube-1 kreće u svemir
Novosti 0
Estonski studenti izradili su malu svemirsku letjelicu ESTCube-1, prvu takve vrste u Estoniji. U svemir će krenuti europskom raketom Vega na njezinom drugom lansiranju s raketodroma u Francuskoj Gvajani.
Indijski Mangalyaan u studenom kreće put Marsa
Novosti 0
Indijska svemirska agencija (ISRO) nastavlja radove na konstrukciji prve tamošnje letjelice namijenjene istraživanju Marsa, Mangalyaan. Ova simpatična misija odobrena je u kolovozu 2012. godine.
Kanadski sateliti za primjer drugima
Novosti 0
Kanađani definitivno postaju specijalisti u projektiranju i izradi malih letjelica. Dvije nove koje se planiraju lansirati krajem ožujka 2013. godine indijskom raketom PSLV, spadaju u kategoriju između piko i mikro satelita.
NASA želi u putanju oko Mjeseca dopremiti asteroid
Novosti 2
NASA je u proračunu za 2014. godinu zatražila 100 milijuna dolara, kao početna sredstva u ostvarenju ove misije. Cilj je uhvatiti asteroid i dopremiti ga u Mjesečevu orbitu.
Tematski povezani članci
Lovac na asteroid
Dragon sletio
Novosti 0
Nakon odvajanja od ISS-a Dragonovi motori usporili su letjelicu tako da je ona zaronila u guste, donje slojeve atmosfere te je po balističkoj putanji doletjela do Meksičkog zaljeva.
Tematski povezani članci
Novi korisni teret dostavljen na ISS
Potpisan strateški ugovor između europske i ruske svemirske agencije
Novosti 0
Možda se na prvi pogled ne čini tako ali 14.03.2012. godine potpisan Ugovor o suradnji na svemirskim istraživanjima između Europe i Rusije.
Povratak Ekspedicije 34
Novosti 0
U subotu, 16.03.2013. godine, kasno popodne po našem vremenu, tročlana posada svemirskog broda Soyuz TMA-06M uspješno je sletjela sjeveroistočno od grada Arkalyka u ledenu kazahstansku stepu.
Indija uspješno lansirala sedam satelita
Novosti 0
Indijska raketa nosač PSLV uspješno je 25. veljače 2013. godine, lansirana s raketodroma Sriharikota.
Novi korisni teret dostavljen na ISS
Novosti 0
U prva dva leta u 2013. godini, svemirskim brodovima Progress-M-18M i Dragon (CRS-2) na ISS je dostavljeno ukupno 3.315 kg novog korisnog tereta.
Rusija uspješno lansirala šest američkih satelita
Novosti 0
Iz ruskih i američkih izvora potvrđeno je da su sve letjelice uspješno postavljene na planirane orbite te je lansiranje okarakterizirano kao potpuno uspješno.
Mjesečev istraživački program - LUNASAT
Novosti 0
Na osnovi iskustva sa prvim hrvatskim satelitom (ISTRASAT) od strane Astronomske udruge Vidulini i partnera, biti će izgrađen mjesečev orbiter klase "cubesat".
Prvi hrvatski satelit pred dovršetkom
Novosti 0
Nakon mnogobrojnih testova i eksperimenata s različitim tipovima i vrstama opreme, tijekom veljače biti će zgotovljena konačna inženjerska inačica prvog hrvatskog satelita.
Iranski predsjednik kandidat za prvog iranskog astronauta?
Novosti 0
Prvi puta u iranskoj povijesti svemirskih letova da je cilj geostacionarna orbita i to još ove godine.
Bigelow Aerospace - nove tehnologije u svemiru
Novosti 0
Privatna tvrtka Bigelow Aerospace primila je NASA-inu dotaciju od 18 milijuna USD kako bi najkasnije 2015. godine testirali "habitabilni napuhavajući modul" na ISS-u.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
...
27