Astronautika - Novosti

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronautika / Novosti
Sjeverna Koreja htjeli mi to ili ne, postala je deseta članica svemirskog kluba
Novosti 0
Raketa "Mliječni put 3" svoj posao je odradila uspješno. Satelit "Sjajna zvijezda 3" pozicioniran je u niskoj Zemljinoj orbiti na visini od 500-tinjak km.
Pirova pobjeda u svemiru
Novosti 0
Nakon prošlotjednih problema s radom raketnog bloka Breze-M, ruski komunikacijski satelit Yamal-402 umjesto da se pozicionira u geostacionarnu orbitu, ostao je kružiti oko Zemlje u izduženoj eliptičnoj putanji koja je praktično značila kraj misije.
Nanovo neuspješno lansiranje u Rusiji
Novosti 1
Yamal-402 ostao je zarobljen u izduženoj putanji oko Zemlje. Breze-M po tko zna koji put nije odradio posao kako spada. Putin i Medvedev zasigurno su "presretni" još jednom blamažom ruske svemirske industrije.
Nauka ipak ostaje na Zemlji do 2014. godine
Novosti 1
Veliki ruski višenamjenski svemirski modul-laboratorij pod nazivom "Nauka", ipak neće biti lansiran u svemir do konca ove godine, radi financijskih i tehničkih razloga.
Tematski povezani članci
NAUKA u svemiru ipak do kraja 2012.
Odloženo lansiranje Dragona
Novosti 0
Raketa Falcon-9 na čijim su raketnim motorima uočeni problemi (a što je dovelo i do otkaza jednog od njih) očigledno mora proći dodatna testiranja kako se slični problemi ne bi događali u budućnosti.
Europa novim raketama u novo desetljeće
Novosti 0
Članice Europske svemirske agencije na upravo završenom godišnjem sastanku održanom u napoliju (Italija), složile su se i osigurale financijska sredstva kako bi modernizirale svoju raketnu flotu.
Odabran tandem za jednogodišnju misiju na ISS-u
Novosti 0
Astronauti Mikhail Kornienko i Scott Kelly izabrani su kao prvi tandem koji će na Međunarodnoj svemirskoj postaji provesti godinu dana u ekspediciji planiranoj za 2015. godinu.
Otkazano lansiranje eksperimentalne vojne letjelice X37B
Novosti 0
Lansiranje bespilotne eksperimentalne vojne letjelice X37B planirano za nedjelju 25. studenog 2012. godine odgođeno je za utorak 27. studenog, no sada je i ono otkazano.
Shenzhou-10 polijeće u ljeto 2013.
Novosti 0
Kineski pilotirani svemirski brod Shenzhou-10 s tročlanom posadom biti će lansiran tijekom lipnja 2013. godine, izjavio je na press konferenciji zapovjednik odjela pilotiranih svemirskih misija Niu Hongguang.
Izgubili 200 milijuna USD
Novosti 0
Ruska svemirska industrija posljednjih godinu-dvije dana suočena je sa serijom neuspjeha. Od neispravnih raketa do otkaza letjelica u svemiru, uključujući i međuplanetarne misije.
Tematski povezani članci
E sad je DOSTA drugovi!
Veliki tanjur u argentinskoj pustinji
Novosti 0
Europska svemirska agencija poradi potreba praćenja svojih letjelica, oformila je mrežu radio teleskopa pod nazivom ESTRACK.
Mars Odyssey ponovo u pogonu
Novosti 0
Cijela operacija napravljena je "na daljinu", slanjem instrukcija sa Zemlje prema Mars Odysseyu. Letjelica nesmetano nastavlja svoju višegodišnju istraživačku misiju oko crvenog planeta.
Nova ruska raketa za lagane terete
Novosti 2
Zahvaljujući kombinaciji starih i novih tehničkih rješenja, nova će se raketa moći koristiti s lansirnih rampi namijenjenih većoj raketi Soyuz.
Ariane-5 pedeset drugo uzastopno uspješno lansiranje
Novosti 0
Europska raketna uzdanica, velika raketa Ariane-5 uspješno je u kasnim večernjim satima, u subotu 10. studenoga 2012. godine, lansirana s raketodroma Kourou iz Francuske Gvajane.
Svemirski teleskop Sentinel
Novosti 1
Vrijedi zapamtiti naziv ovog projekta, privatno financiranog svemirskog teleskopa za otkrivanje opasnih nebeskih tijela koji nam prilaze iz pravca Sunca te nisu uočljivi niti jednim drugim teleskopom sa Zemlje niti iz svemira!
3
4
5
6
7
8
9
10
11
...
26