Astronautika - Novosti

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronautika / Novosti
Novi Iranski satelit početkom 2013. godine
Novosti 0
Dok "nazadni" Iran snažno gura svemirski program prema prvom iranskom astronautu, kod nas se u "naprednoj" zemlji provodi lov na vještice oko zdravstvenog odgoja u školama.
Energia će graditi samostalni svemirski laboratorij
Novosti 0
Ruska tvrtka Energia Corporation pobijedila je na nedavno objavljenom natječaju Roskosmosa za izradu projekta samostalnog svemirskog laboratorija Oka-T-MKS.
Orion se sprema za eksperimentalno lansiranje
Novosti 0
NASA-in svemirski brod Orion namijenjen prijevozu astronauta u zemljinoj orbiti ali i dalje prema nebeskim tijelima u Sunčevom sustavu, oprema se u prostorima Kennedy Space Centera na Floridi.
Ariane 5 uspješno lansirala dva satelita
Novosti 0
Europska teška raketa Ariane 5 proteklog je tjedna uspješno u svemir lansirala dva satelita. Prvi za potrebe vojske Velike Britanije, a drugi za Meksiko.
Pola milijarde USD uspješno slupano u Mjesec
Novosti 0
Projekt gravitacijskog mapiranja našeg prirodnog satelita Mjeseca pola milijarde USD vrijednim NASA-inim letjelicama Ebb i Flow (ex GRAIL A i B) uspješno je završen kontroliranim udarom ovih letjelica u Mjesečevo tlo.
Tematski povezani članci
Ebb i Flow udarit će u Mjesec
Sjeverna Koreja htjeli mi to ili ne, postala je deseta članica svemirskog kluba
Novosti 0
Raketa "Mliječni put 3" svoj posao je odradila uspješno. Satelit "Sjajna zvijezda 3" pozicioniran je u niskoj Zemljinoj orbiti na visini od 500-tinjak km.
Pirova pobjeda u svemiru
Novosti 0
Nakon prošlotjednih problema s radom raketnog bloka Breze-M, ruski komunikacijski satelit Yamal-402 umjesto da se pozicionira u geostacionarnu orbitu, ostao je kružiti oko Zemlje u izduženoj eliptičnoj putanji koja je praktično značila kraj misije.
Nanovo neuspješno lansiranje u Rusiji
Novosti 1
Yamal-402 ostao je zarobljen u izduženoj putanji oko Zemlje. Breze-M po tko zna koji put nije odradio posao kako spada. Putin i Medvedev zasigurno su "presretni" još jednom blamažom ruske svemirske industrije.
Nauka ipak ostaje na Zemlji do 2014. godine
Novosti 1
Veliki ruski višenamjenski svemirski modul-laboratorij pod nazivom "Nauka", ipak neće biti lansiran u svemir do konca ove godine, radi financijskih i tehničkih razloga.
Tematski povezani članci
NAUKA u svemiru ipak do kraja 2012.
Odloženo lansiranje Dragona
Novosti 0
Raketa Falcon-9 na čijim su raketnim motorima uočeni problemi (a što je dovelo i do otkaza jednog od njih) očigledno mora proći dodatna testiranja kako se slični problemi ne bi događali u budućnosti.
Europa novim raketama u novo desetljeće
Novosti 0
Članice Europske svemirske agencije na upravo završenom godišnjem sastanku održanom u napoliju (Italija), složile su se i osigurale financijska sredstva kako bi modernizirale svoju raketnu flotu.
Odabran tandem za jednogodišnju misiju na ISS-u
Novosti 0
Astronauti Mikhail Kornienko i Scott Kelly izabrani su kao prvi tandem koji će na Međunarodnoj svemirskoj postaji provesti godinu dana u ekspediciji planiranoj za 2015. godinu.
Otkazano lansiranje eksperimentalne vojne letjelice X37B
Novosti 0
Lansiranje bespilotne eksperimentalne vojne letjelice X37B planirano za nedjelju 25. studenog 2012. godine odgođeno je za utorak 27. studenog, no sada je i ono otkazano.
Shenzhou-10 polijeće u ljeto 2013.
Novosti 0
Kineski pilotirani svemirski brod Shenzhou-10 s tročlanom posadom biti će lansiran tijekom lipnja 2013. godine, izjavio je na press konferenciji zapovjednik odjela pilotiranih svemirskih misija Niu Hongguang.
Izgubili 200 milijuna USD
Novosti 0
Ruska svemirska industrija posljednjih godinu-dvije dana suočena je sa serijom neuspjeha. Od neispravnih raketa do otkaza letjelica u svemiru, uključujući i međuplanetarne misije.
Tematski povezani članci
E sad je DOSTA drugovi!
3
4
5
6
7
8
9
10
11
...
27