Astronautika - Novosti

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronautika / Novosti
Žena preuzela zapovjedništvo na ISS-u
Novosti 0
Tek drugi puta u povijesti Međunarodne svemirske postaje, jedna je žena preuzela zapovjedništvo na njoj. Sunita Williams, novi je zapovjednik (zapovjednica) ISS-a.
Tematski povezani članci
Šetnje u svemiru
Astronauti sigurno prizemljili
Novosti 0
Jučer, 17. rujna 2012. godine, rano ujutro u 04:54 sati po našem vremenu, nedaleko Arkalyka u Kazahstanu ruski Soyuz TMA 04M uspješno je prizemljio s trojicom astronauta.
Nebo nad Nikaragvom više neće biti isto
Novosti 0
I dok sve više zemalja pa čak i onih najnerazvijenijih i najsiromašnijih shvaća i ulaže u svemirske tehnologije kao nužan preduvjet razvoja i sigurnosti društva, kod nas to očigledno neće biti slučaj još dugi niz godina...
Japanski HTV-3 izgorio u atmosferi
Novosti 0
Kontrolori misije iz Tsukube (Japan) do zadnjeg su trenutka pratili telemetrijske podatke leta kako bi iz njih izvukli informacije o letu broda, a što će im poslužiti za naredne misije.
Poljska pristupila Europskoj svemirskoj agenciji
Novosti 0
Od utorka, 11. rujna 2012. godine Poljska je pristupila u punopravno članstvo pri Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), te postala njena dvadeseta članica.
Veterani Aerokluba Zagreb toplim se riječima oprostili od velikana svemirske ere Mikea Vucelića
Novosti 0
Veterani aeronautike, suradnici i prijatelji oprostili su se od velikana svemirske ere Milojka Mikea Vucelića.
Izgubljeni u svemiru?
Novosti 0
Izgleda da je napokon i u vrhu ruske politike postalo jasno (ili bar jasnije) kako je svemirska supersila sve bliže neželjenom cilju; dotaknuti dno u svemirskim istraživanjima.
Treća sreća made in Južna Koreja
Novosti 2
Južna Koreja će krajem listopada po treći puta domicilnom raketom KSLV-1 pokušati postaviti vlastiti satelit u Zemljinu orbitu i na taj način, nakon Kine, Indije i Japana, postati četvrti azijski svemirski igrač.
AfriSpace, Afrika želi veliku svemirsku agenciju
Novosti 0
Kako će Istra (Hrvatska) uskoro morati kopirati Afrička iskustva u osvajanju svemira, nažalost biti će prekasno, zakasniti ćemo na vlak ne samo budućnosti već i sadašnjosti.
Doživjeti stotu po indijskom kalendaru
Novosti 0
Za 09. rujna 2012. godine, Indijska svemirska agencija (ISRO) ima u planu lansirati dva satelita raketom PSLV. Riječ je o domicilnom satelitu SPOT 6 te japanskom Proiteres.
Myanmar ulazi u svemirski klub
Novosti 0
Myanmar (bivša Burma) će u suradnji s Japanom, lansirati mali meteorološki satelit i na taj se način priključiti tkz. "svemirskom klubu" zemalja koje imaju vlastite letjelice u svemiru.
ZACUBE-1 krenuo na put bez povratka
Novosti 0
Riječ je o prvom južnoafričkom pikosatelitu mase 1.2 kilograma čija je namjena da istražuje svemirski prostor uz veliku medijsku i edukacijsku kampanju.
Kina gradi svemirske teleskope
Novosti 0
Kina će u vremenu 2014.-2016. u svemir lansirati dvije svemirske letjelice namijenjene astronomskim istraživanjima, izjavio je akademik Su Dingqiang iz Kineske akademije znanosti.
Morpheus uništen u eksploziji
Novosti 1
Morpheus spada u grupu eksperimentalnih letjelica čija je zadaća istraživanje i ovladavanje tehnologijama neophodnim za buduće bespilotne i pilotirane misije k drugim svjetovima.
Tematski povezani članci
Armadillo Aerospace
Neuspješan test hipersoničnog X-51A
Novosti 0
Zračne snage SAD objavile su kao test hiperosnične letjelice X-51A proveden u utorak nije uspio. Nakon svega dvadesetak sekundi po odvajanju letjelice od nosača B-52, izgubljena je mogućnost nezine kontrole.
4
5
6
7
8
9
10
11
12
...
25