Astronautika - Novosti

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronautika / Novosti
Epsilon - nova japanska raketna jedinica
Novosti 0
Pri kraju su tehnička ispitivanja i integracija svih sklopova nove japanske rakete pod nazivom Epsilon. Riječ je o trostupanjskoj raketi na čvrsto gorivo sposobnoj da u nisku Zemljinu orbitu dopremi koristan teret mase oko 1000 kg.
Progress M-17M u svega šest sati do ISS-a
Novosti 0
Bespilotni svemirski brod Progress M-17M uspješno je lansiran i spojen s Međunarodnom svemirskom postajom tijekom nedjelje 31. Listopada 2012. godine.
Interorbital Systems na crvenoj liniji
Novosti 0
Tvrtka InterOrbital Systems osnovana je 1996. godine u Kaliforniji, a njezin je opis djelatnosti projektiranje i izrada svemirskih letjelica te raketa za privatne, civilne i vojne potrebe uključivo i lansiranje istih u svemir.
Dragon uspješno završio misiju
Novosti 0
Svemirski brod Dragon uspješno je završio svoju misiju slijetanjem na vode Tihog oceana, 400-tinjak km zapadno od kalifornijske obale.
Iran nudi svoje svemirske kapacitete na tržištu
Novosti 0
Direktor Iranske svemirske agencije (ISA) Hamid Fazeli izjavio je kako njegova zemlja ima sve tehničke predispozicije za tržišnu utakmicu lansiranja nanosatelita (letjelice mase do 10 kg) drugih zemalja u svemir.
Odgođeno lansiranje Južnokorejske rakete
Novosti 0
Treće po redu lansiranje južnokorejske rakete KSLV-1 odgođeno je za najmanje tri dana nakon što su inženjeri jučer, neposredno prije lansiranja, otkrili curenje raketnog goriva iz prvog stupnja rakete.
Soyuz TMA-06M pristao na ISS koja prelijeće preko naših krajeva
Novosti 0
Tročlana posada Soyuza TMA-06M uspješno je danas (petak 25. listopada 212. godine) u 14:29 sati po našem vremenu pristala na ISS.
Soyuz TMA-06M uspješno lansiran k ISS
Novosti 0
Astronauti Oleg Novitskiy, Evgeny Tarelkin i Kevin Ford u svemirskom brodu Soyuz TMA-06M uspješno su u 12:51 po našem vremenu (utorak 23. listopada 2012. godine) lansirani u svemir.
ISS promijenila orbitu
Novosti 0
Svemirska kontrola leta Međunarodne svemirske postaje, smještena nedaleko Moskve, objavila je kako je ISS uspješno podignuta na višu orbitu.
Kina lansirala tajanstvene letjelice
Novosti 0
14. listopada 2012. godine rano ujutro po našem vremenu, iz Taiyuan svemirskog centra na sjeveru zemlje uspješno je lansirana raketa Long March 2C. Kao koristan teret navode se dvije letjelice smještene u polarnu orbitu.
Baumgartnerova nevjerojatna Odiseja u bliskom svemiru
Novosti 2
Felix Baumgartner je 14. listopada 2012. godine ušao u povijest. Red Bull Stratos projekt započet prije pet godina sada je trijumfalno okončan. Rezultat svega; pobjeda čovjeka, tehnike i znanosti.
Felix Baumgartner skočio, sretno doskočio te oborio tri od četiri rekorda
Novosti 0
Felix Baumgartner, postigao je 14. listopada 2012. godine, tri od četiri namjeravana svjetska rekorda u misiji Red Bull Stratos skokom iz gondole iznad Roswella u Novom Meksiku.
Čovjek pomaknuo granicu svojih sposobnosti
Novosti 0
Felix Baumgartner danas navečer po našem vremenu, uspješno je skočio iz specijalne kapsule na visini od preko 39000 metara i nekoliko minuta kasnije savršeno doskočio na Zemlju.
Uskoro i pjevačica u svemiru
Novosti 0
Britanska pjevačica Sarah Brightman (52) biti će slijedeća svemirska turistkinja u svemiru. Njezin je let u Soyuzu i desetodnevni boravak na ISS-u potvrđen od strane Roscosmosa i tvrtke Space Adventures na ovotjednoj press konferenciji u Moskvi.
Curiosityju na Marsu otpadaju dijelovi?
Novosti 0
Šezdeset drugog radnog dana na Marsu, prilikom analize uzoraka tla, kamere na NASA-inom robotu Curiosity, uočile su neuobičajeni svijetli predmet na tlu.
4
5
6
7
8
9
10
11
12
...
26