Astronautika - Istraživanja

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronautika / Istraživanja
Na pomolu nova utrka u svemirskim istraživanjima?!
Istraživanja 0
Nemalo iznenađujuća vijest odaslana iz NASA-inih ureda ukratko glasi: Godine 2020. ka Marsu kreće novo robotičko vozilo temeljeno na tehnologijama razvijenima za rover Curiosity.
Na Merkuru ima leda
Istraživanja 0
Na osunčanoj površini Merkura temperature se penju i do 430°C dok se istovremeno na strani planeta koja je u dubokoj sjeni ona spušta do -185°C. Upravo tamo letjelica Messenger pronašla je led.
50 godina u svemiru
Istraživanja 0
Jednostavni bip-bip radiosignal koji su 4. listopada 1957. godine, uhvatili ruski znanstvenici izazvao je oduševljenje u svijetu - prvi umjetni satelit lansiran je u svemir!
EXO MARS novi stari tragač za životom na Marsu
Istraživanja 0
Europa i Rusija dogovorile su predstojeća istraživanja Marsa robotičkim letjelicama. U prvoj epizodi 2016. godine u Marsovu orbitu poslati će se istraživačka letjelica s landerom - tehnološkim demonstratorom.
Europsko-ruska invazija na Mars?
Istraživanja 0
U ovom trenutku Europljani i Rusi pregovaraju i dogovaraju astronautičke misije na Mars. No pravo je pitanje jesu li njihove svemirske agencije spremne za takve pothvate u svijetlu aktualnih financijskih, političkih i tehnoloških predispozicija.
Kepler dobio nove-stare zadatke
Istraživanja 0
NASA-in svemirski teleskop Kepler namijenjen istraživanju i otkriću planeta oko drugih zvijezda završio je svoju primarnu misiju koja je trajala tri i pol godine.
Van Allen-ove istraživačke letjelice
Istraživanja 0
Krajem kolovoza 2012. godine NASA je u Zemljinu orbitu lansirala dvije istovjetne letjelice namijenjene istraživanju Van Allenovih pojaseva. Primarno su ove letjelice nazvane Radiation Belt Storm Probes (RBSP).
Europa velikim koracima na Mjesec
Istraživanja 2
Mjesečev konglomerat činiti će dvije letjelice i to transportni modul i sletni modul. Do Mjeseca će putovati po eliptičnoj orbiti s tendencijom približavanja našem prirodnom satelitu.
Laboratorij na Mars ili Mars u laboratoriju?
Istraživanja 0
Desetljetni je san poslati robota na Mars, uzeti tamošnje uzorke tla, dopremiti ih na Zemlju u laboratorije na analizu. No to je skup, složen i neizvjestan projekt.
Svemirski otpad prijeti ISS-u
Istraživanja 0
Tijekom gotovo šest desetljeća svemirske ere u svemir je lansirano na tisuće letjelica. Neke od njih nisu odradile svoj zadatak kako je bilo planirano. Eksplodirale su ili se raspale, raketni stupnjevi i dijelovi oplate svemirskih letjelica godinama kruže oko Zemlje.
Uspješan test kapsule padobranom
Istraživanja 0
NASA-in partner u projektu Commercial Crew Program, tvrtka Blue Origin odradila je uspješan test sigurnosnog sustava za izbacivanje kapsule s rakete u slučaju njezina otkaza na lansirnoj rampi.
Deep Impact kreće prema novom cilju
Istraživanja 0
NASA-ina međuplanetarna letjelica Deep Impact uspješno je ovog vikenda odradila novi letni manevar koji ima za cilj omogućiti u budućnosti susret letjelice s malim asteroidom (Near Earth Object - NEO) 2002 GT.
Priprema astronauta za duge misije u Sunčevom sustavu
Istraživanja 0
Potrebno nam je znanje o ponašanju ljudskog tijela i psihe kada čovjek krene na druga nebeska tijela našeg planetarnog sustava, udaljena milijunima kilometara od našeg planeta Zemlje.
Tematski povezani članci
Svemirske postajeOtišao je Arthur C. Clarke
Zašto jeftinije kad može skuplje
Istraživanja 0
NASA razmatra robotičku misiju na Mars koja bi za glavni cilj imala dopremanje uzoraka njegove površine na Zemlju. Misija tog tipa imala bi znanstveni prioritet, a njezin se troškovnik procjenjuje na nekoliko milijardi USD.
Dotaknuti svemir prije lansiranja
Istraživanja 0
Svemirske letjelice, landeri, roveri i njihovi sklopovi redovno se prije leta u svemir podvrgavaju svemirskim (ne)prilikama. U tu svrhu koristi se Jet Propulsion Laboratory Space Simulator.
1
2
3
4
5
6
7
8