Europska eksperimentalna letjelica uskoro u svemiru

Zadnjih mjeseci teku intenzivne pripreme za predstojeće lansiranje europske eksperimentalne letjelice IXV (Intermediate eXperimental Vehicle).

Intermediate eXperimental Vehicle. © Ljubaznošću: ESA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1116

Planirano je da letjelica bude lansirana 11. veljače 2015. godine (13:00 UT, 14:00 po našem vremenu) raketom Vega iz svemirskog centra smještenog u Francuskoj Gvajani. Riječ je o svemirskom brodu koji će svoj let u trajanju od sto minuta odraditi po suborbitalnoj putanji, a njegova je namjena ispitivanje novog toplinskog štita te sustava upravljivosti i manevriranja letjelice prilikom spuštanja na Zemlju, odnosno padobranima na morsku površinu. Lansiranje je u nekoliko navrata odgađano poradi sigurnosnih razloga.


Intermediate eXperimental Vehicle tijekom pripreme za lansiranje. © Ljubaznošću: ESA
Trajektorija putanje letjelice IXV razlikuje se od standardne sheme lansiranja letjelica iz raketodroma te dijelom prolazi iznad naseljenih područja. Sada je to pitanje riješeno te je raketa dobila zeleno svjetlo za polijetanje. Kroz nekoliko dana (19.01.2015.) započeti će punjenje goriva u raketu, a krajem siječnja i sama letjelica će biti postavljena na vrh Vege.
Letjelica IXV izgrađena je u sklopu Europske svemirske agencije, a nositelj poslova je talijanska tvrtka Thales Alenia Space. Masa letjelice je 2000 kg, a dimenzije su u rangu osobnog automobila. Nakon lansiranja letjelica će dostići visinu od 420 km i brzinu od 28.000 km/h, nakon čega slijedi povratak na Zemlju te manevriranje na visinama sve do visine od stotinjak kilometara iznad površine.

Letjelica IXV u NASA-inom pogonu za pripremu letjelica za lansiranje. © Ljubaznošću: ESA / NASA
Nakon slijetanja koje će u završnoj fazi biti potpomognuto padobranima, letjelica IXV će plutati na vodi Pacifika gdje će talijanski brod Nos Aries izvršiti prihvat i dopremu letjelice u Europu na detaljnu ekspertizu. Spomenimo i kako je sama letjelica na raketodrom Kourou u Francuskoj Gvajani dopremljena 24. rujna 2014. godine gigantskim ruskim transportnim avionom An-225 koji je prije nekoliko mjeseci nakratko boravio i na zagrebačkom aerodromu.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!