HISTRION-i čekaju povoljni lansirni prozor

Atmosferske sonde HISTRION 5 i 6 od 09. rujna 2016. godine, nalaze se u takozvanom "letnom režimu". To znači da su obje sonde sa svim svojim sustavima i korisnim teretom od sada i službeno u proceduri "T-5 dana".

Sonda HISTRION 6. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2586

Lansiranje sondi obaviti će se za vrijeme povoljnih meteoroloških uvjeta - lansirnog prozora. Valja razlikovati povoljne vremenske prilike koje doživljavamo na zemlji, od vremenskih prilika koje predstavljaju okružje sondi tijekom njihova lansiranja, leta u bliski svemirski prostor, povratka te slijetanja. 3D prognoze vjetrova i računalne simulacije putanje leta sondi omogućavaju pouzdano planiranje misija pet dana unaprijed. Simulacije koje se svakodnevno provode od pred kraj kolovoza do danas nisu pokazale niti jedan povoljan dan za lansiranje.


Sonde HISTRION spremne su za let. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

Čeka se da visinski vjetrovi promijene smjer. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Vjetrovi koji pušu u visokim slojevima atmosfere već dva tjedna uvjetovali bi spuštanje sondi na otvoreno more 50-150 km jugoistočno, južno odnosno jugozapadno od Pule pa sve do Ravene i San Marina u Italiji što nije prihvatljiva opcija. U trenutku kada simulacije pokažu da za pet dana predstoji povoljni lansirni prozor ekipa Istarskog svemirskog programa pokreće proceduru lansiranja sondi u bliski svemir. Podsjetimo kako će lansiranje biti obavljeno sa Svemirske luke "Herman Potočnik" kod Industrijsko-obrtničke škole na Vidikovcu, a cjelokupno događanje otvoreno za javnost. Program događanja biti će u medijima objavljen tri dana prije lansiranja.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!