Curiosity stigao na Floridu

Subota, 25. lipnja 2011. u 08:05 sati

Nakon godina priprema i sklapanja pojedinih konstrukcijskih elemenata, NASA-in rover Curiosity dopremljen je iz Kalifornije na Floridu gdje će se izvršiti posljednja testiranja i završna opremanja prije lansiranja na Mars. Pravim imenom Marsov znanstveni laboratorij (Mars Science Laboratory-MSL) s punim pravom nosi svoj naziv. Čak deset znanstvenih instrumenata postavljeno je na robotičku pokretnu platformu pogonjenu radioizotopnim generatorom električne energije što će ovom vozilu veličine omanjeg automobila dati praktično neograničenu autonomiju i mogućnost rada neovisno o godišnjim dobima na Marsu.


Robotička ruka s platformom na kojoj se nalazi cijeli set znanstvenih instrumenata i alata.
© Foto: AP Photo/Damian Dovarganes


Rover Curiosity u fazi konstruiranja u laboratoriju. © NASA/JPL-Caltech

Osim veličine, mase, znanstvenog kapaciteta i pokretljivosti upravo je energetska neovisnost o količini Sunčeve svjetlosti za proizvodnju električne energije iz solarnih panela, krucijalna razlika između prethodne generacije Marsovih rovera (Spirit i Oppotrunity) i MSL-a. Lansiranje na Mars obaviti će se tijekom lansirnog prozora negdje između 25. studenog 2011. godine i 18. prosinca 2011. godine, a slijetanje na Mars planirano je za kolovoz 2012. godine. Projektiranje i izrada komponenti MSL-a je sada iza nas, izjavio je David Gruel iz znanstvenog tima ove misije, "Sada smo u fazi završnih provjera i podešavanja te kompletiranja cijele kompozicije prije postavljanja na raketu Atlas-V".


Umjetnički prikaz Curiosityjevog istraživanja Marsa. © Image Credit: NASA/JPL-Caltech


MSL rover Curiosity u laboratoriju. © NASA/JPL-Caltech


Ispitivanje sustava za Curiosityevo spuštanje na površinu Marsa.

Prilikom ulaska u Marsovu atmosferu MSL će biti zaštićen specijalnim aerodinamičkim i termičkim štitom. Neposredno slijetanje na Marsovu površinu obaviti će se putem specijalne "dizalice". Primarna misija na Marsu trajati će dvije godine i za to vrijeme robot će istraživati teren s posebnim naglaskom na uvjete u okolišu koji su potencijalno sposobni podržati život u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti na Marsu.