Izgubili 200 milijuna USD

Ruska svemirska industrija posljednjih godinu-dvije dana suočena je sa serijom neuspjeha. Od neispravnih raketa do otkaza letjelica u svemiru, uključujući i međuplanetarne misije.

Putinu je očito prekipjelo i odlučio je stati na kraj malverzacijama u ruskoj svemirskoj industiji.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1064

Teški su udarci zadani civilnom, vojnom i znanstvenom kompleksu ali i inostranim partnerima čije letjelice nisu ugledale svemirska prostranstva kako je bilo planirano. Sve to dovelo je do serije otkaza i istraga. Najnovije vijesti iz Moskve ukazuju na to da je policijska istraga ustanovila kako je samo u posljednjih godinu i pol dana na projektu GLONASS (ruski GPS) negdje "isparilo" šest i pol milijardi rubalja (oko 200 milijuna USD). Čini se kako su poduzetni rusi odjednom počeli "podebljavat cijene znanja i usluga", a bez ikakve osnove za to. Možda bi stvar bila funkcionirala još neko vrijeme, no početkom jeseni Putin i Medvedev lupili su šakom o stol i rekli: Dosta je bilo drugovi! Klupko problema i poduzetnog menadžmenta koji je ušićario 200 milijuna USD sada se odmotava.


Hoće li Putin uspjeti zaustaviti negativan trend koji je obuzeo rusku svemirsku industriju?
Izvješća specijalnih moskovskih policijskih jedinica koje se bave istragom, za sada ne navode imena i prezimena odgovornih, no očigledno je kriminalnim radnjama u ruskoj svemirskoj industriji odzvonilo. Sporni su ugovori i raspodjela posla između Roscosmosa i Russian Space Systemsa. Ruski svemirski program suočen je s ozbiljnim nedostatkom novih kadrova, malim plaćama i presporom realizacijom projekata. Nekoliko konstruktorskih biroa radi na praktični istim projektima. Pobjedniku se smiješe dobri ugovori i sigurni višegodišnji poslovi. Neki krugovi ne isključuju čak ni međusobna podmetanja u cijeloj priči. Nama ostaje da se nadamo kako će tamošnji svemirski projekti od svega ovoga profitirati, ponajviše iz razloga što Rusija svake godine ulaže sve više i više novaca u svemirski program, a rezultata još uvijek nema.

Tematski povezani članci
E sad je DOSTA drugovi!
Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!