Luna Glob na Mjesecu tek 2022.?

Nepunih desetak godina unazad činilo se kako ruska astronautika dubokog svemira (i ne samo ona, sjetimo se npr Klipera) doživljava novi, strelovit, uzlet.

Model Luna-Glob landera.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja734

Sjećanje na slavne dane tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća kada su letjelice prema Mjesecu, Marsu, Veneri lansirane u takvom broju da ih je bio problem čak i medijski ispratiti, očigledno pripada "dobrim starim vremenima". Ne dobre vijesti donosi TASS. Povratak ruskih robota na Mjesec čini se neće biti u neko skoro vrijeme. Maksim Martynov iz konstrukcijskog biroa NPO Lavochkin pokopao je sve nade da bi Luna Glob mogao krenuti put Mjeseca tijekom 2017. godine. Štoviše niti lansiranje tijekom 2018. više nije izgledno.

Martynov kaže kako je prototip Luna Glob namijenjen zemaljskim testiranjima završen, no nedostaje elektronička oprema koja je trebala pristići sa zapada. Uslijed konflikta u Ukrajini, Rusija je izložena sankcijama te planirana tehnička oprema, usprkos dogovorenim poslovima i ugovorima, više nije dobavljiva. Sve to rezultira preozbiljnim redizajnom misije i nužnošću da se neophodne komponente proizvedu u Rusiji. To i nije tako veliki tehnički problem, dapače, ali projektiranje, izrada, testiranje takvih komponenti traži vremena i novaca. Posljedično tome, kompletiranje i testiranje predletnog i letnog prototipa Luna Glob kasniti će ovisno o dinamici radova.


Znanstvenici rade na modelu za testiranje. © Ljubaznošću: NPO Lavochkin
Obzirom da NPO Lavochkin sve potencijale tijekom 2018. godine mora koncentrirati na zajednički rusko-europski projekt ExoMars 2018. vrlo je malo izgledno da LunaGlob može poletjeti tijekom te godine. Neslužbeni ali i službeni izvori iz Rusije već sada barataju sa 2019. kao godinom kada bi dugo najavljivana ruska misija na Mjesec napokon krenula na svoju Odiseju. Je li tu kraj, odnosno početak ove misije? Na žalost nije! U varijablu godine lansiranja prve "Lune XXI stoljeća" moramo uvrstiti još najmanje dva faktora. ExoMars 2016 pred ozbiljnim je "deadline-om", njegovo lansiranje u proljeće 2016. godine nije baš potpuno sigurno.

ExoMars 2018 nalazi se u još većim tehničkim i financijskim problemima. Iako zasada nitko ni u Rusiji ni u Europi službeno ne želi izustiti kako bi se moglo dogoditi da lansiranje planirano za 2018. bude odloženo za dvije godine (na 2020.) to i nije tako daleko od realnosti. Dodajmo svemu tome još i neizvjesnost punjenja proračuna ruskog svemirskog programa, Luna Glob bi u takvom scenariju veoma lako mogao krenuti put Mjeseca tek 2021. ili 2022. godine. Je li napokon kraj loših vijesti? Moguće! No tada (2022.) bi NPO Lavochkin već trebao dobrano zabrazditi u reinkarnaciju Phobos Grunta (Boomerang mission), a Luna Glob se pomalo čini poput fantomskog "Letećeg Holandeza" koji se drži one stare devize primoraca; Hvali more drž' se kopna. Krene li sve tako "daleko" ruski lunarni program naći će se u poprilično nezavidnoj situaciji s neizvjesnim kalendarom realizacije.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!