Nudi se velika nagrada za nalaznike HISTRION-a 5

Vidulini daju vrijedne nagrade za pronalazak HISTRIONa 5. Nagrada za pronalazak sonde je GOPRO kamera i 1.000kn!

Jednoga dana možda će HISTRION završiti i u Zemljinoj orbiti. © Ljubaznošću: AUV
Članak
0Komentari
Broj otvaranja7230

Prošle subote, 08. srpnja 2017. godine, iz Pule su u bliski svemir lansirane dvije bespilotne letjelice (sonde), HISTRION 5 i 6. Nakon obavljene misije obje su sonde sletjele u akvatorij zapadno od obale otoka Cresa. I dok je HISTRION 6 u cijelosti obavio sve predviđene zadatke, pronađen prema očekivanju i dostavljen istog dana kasno navečer u laboratorij radi obrade podataka te izrade preliminarnog izvješća koje će javnost putem medija biti dostupno u srijedu (12. srpnja 2017. godine) popodne, dotle je kontakt sa drugom sondom (HISTRION 5) izgubljen nedugo po polijetanju. Svi napori lociranja sonde do utorka (11. srpnja) u 13:00 nisu dali rezultata.


Na ovoj lokaciji treba tražiti HISTRION 5.
Sada više praktično nema nade da će sonda biti locirana tehničkim putem obzirom su baterije predviđene da traju 73 sata po lansiranju. U Astronomskoj udruzi Vidulini, s partnerima i suradnicima mole sve one koji se ove dane zateknu na zapadnoj obali otoka Cresa, istočnoj obali Istre, u akvatoriju s brodicama, da obrate pažnju na bespilotnu letjelicu koja pluta u moru ili je nasukana na obalu.

HISTRION 5 vrlo je sličan ovome HISTRION-u 6 koji je pronađen i snimljen
na palubi broda.© Ljubaznošću: Marino Tumpić
Sonda je dimenzija 15 x 15 x 45 cm bijelo-zelene boje s natpisima na sebi. Ukoliko ju uočite nazovite kontakt broj koji se nalazi na samoj sondi. Na njoj su i natpisi na hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku što i kako postupiti u slučaju pronalaska sonde.

Raspisana je i nagrada za pronalazak HISTRION-a 5. Uključite se u potragu!
Ukoliko pronađete sondu, spremite ju na sigurno iz mora i o tome obavijestite ekipu Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini. Očekuju Vas vrijedne nagrade. Nalaznik/ci će na poklon dobiti GOPRO kameru koja se nalazi na vanjskoj strani sonde te dodatnih 1.000,00 kn u znak zahvalnosti. U Vidulinima ističu kako je njima najvažnije da dobiju podatke i video materijale koji su prikupljeni tijekom leta bespilotne letjelice.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!