Posljednji ovogodišnji markantni prelet ISS-a

Nove prigode za dobro vidjeti ISS pružit će nam se opet tek sredinom siječnja 2017. godine pa iskoristite priliku promatrati večerašnji prelet.

Međunarodna svemirska postaja. Image Credit: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2718

Međunarodna svemirska postaja kruži oko Zemlje na visini od četiristotinjak kilometara iznad morske razine. Veliki broj instaliranih modula, foto naponskih panela, radijatora topline, pilotiranih i bespilotnih svemirskih brodova, čini ovu svemirsku ljudsku nastambu objektom pozamašnih dimenzija; 109 m x 73 m, ukupne mase preko 450.000 kg! Zbog karakteristika orbite moguće ju je povremeno vidjeti u večernjim ili jutarnjim satima, a postoje i periodi kada je njezina orbita tako položena da ju nije moguće vidjeti iz naših krajeva.


Međunarodna svemirska postaja odlično se vidi zahvaljujući velikim površinama koje reflektiraju
sunčevo svljetlo. © Ljubaznošću: NASA
Glavni partneri u projektu ISS su Rusija, SAD, Europa, Japan i Kanada. Kada prolazi iznad naših krajeva moguće ju je vidjeti golim okom kao više ili manje sjajnu zvjezdicu koja sporo putuje nebom, točni parametri mogućnosti opažanja svaki su puta drugačiji što ovisi o njezinom "nebeskom putu" pri preletu. Naravno, mi golim okom ne vidimo svjetla na prozorima ISS-a (usput, njih ima jako malo) već odsjaj Sunčeve svjetlosti koja se reflektira od modula ali ponajviše od foto naponskih panela i radijatora topline (na ilustraciji, to su ova velika i mnogobrojna "krila").

ISS će večeras preletjeti preko naših krajeva. © Ljubaznošću: Heavens Above
Večeras je iz naših krajeva vidljiv posljednji markantni prelet ISS-a. Istina, biti će još četiri preleta u predvečerje do 22. prosinca ali oni neće ni blizu biti tako uočljivi. Zatim nastupa vrijeme kada ISS uopće neće biti moguće vidjeti sve do 28. prosinca Tada nastupa vrijeme njezine vidljivosti u ranim jutarnjim satima. Nisko na zapadu ISS će se pojaviti u 17:27 sati, udaljena nešto više od 1400 km. Zatim će se uzdizati prema zenitu, a na najvišoj točki biti će u 17:30 sati, a od nas će ju dijeliti samo 433 km.

Orijentacijski prikaz vremena preleta ISS na noćnome nebu. © Ljubaznošću: Heaven Above
Prelet ISS-a se nastavlja prema jugoistoku sve do 17:34 sati kada će nisko nad horizontom ući u Zemljinu sjenu. Njezin najveći večerašnji sjaj biti će poput zvijezde -3.1m (magnituda) što će ju činiti najsjajnijim objektom na nebu, osim Venere visoko na jugozapadu čiji je sjaj -4.2m. Svi navedeni podaci izračunati su za Viduline u centralnoj Istri, drugdje će se neznatno razlikovati od navedenih. Ukoliko ovaj članak čitate dok se nalazite u Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Podgorici... ovi će se podaci uvelike razlikovati u odnosu na navedene! Imate li priliku i mogućnost, ispratite posljednji markantni prolaz ISS-a ove godine iznad naših krajeva.


    Inače, danas je bila prilika iz zvjezdarnice Apollo snimati i promatrati tranzit (prelet) ISS-a preko Sunca. To je bio jedan od najljepših tranzita jer je ISS preletjela prividno točno preko sredine Sunčeve ploče. Na žalost, zvjezdarnica Apollo okovana je gustim slojem mraza i prekrivena maglenim oblacima pa se ovaj lijepi tranzit nije mogao snimati.

Tako je to s vremenom, ne možemo utjecati na klimatske "čarolije" koje vladaju ovim planetom. No, ništa za to, biti će još prilika za snimanje budućih tranzita ISS-a preko Sunca. Astronomi su strpljivi i znaju čekati pravi trenutak.

Danijel Reponj


Zvjezdarnica Apollo u injem okruženom ambijentu. © Ljubaznošću: Danijel Reponj

Ilustracija tranzita ISS preko Sunca 18.12.2016. godine. © Ljubaznošću: CalSky

Zvjezdarnica Apollo u zimskom ugođaju. © Ljubaznošću: Danijel Reponj

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!