Svemirska luka Herman Potočnik Pula

Pulska svemirska luka u iščekivanju lansiranja sondi put bliskog svemira. O svemu će javnost putem medija biti pravovremeno obaviještena.

Lokacija svemirske luke "Herman Potočnik".
Članak
0Komentari
Broj otvaranja6001

Astronomska udruga Vidulini, sa svojim članovima, suradnicima i partnerima, unazad nekoliko mjeseci vrši intenzivne pripreme za predstojeća lansiranja atmosferskih sondi HISTRION 5 i HISTRION  6 u bliski svemirski prostor sa područja Svemirske luke "Herman Potočnik", Pula. Lansiranja ovih sondi obaviti će se sa padine podno Industrijsko obrtničke škole na Vidikovcu. Lokalitet je u internoj korespondenciji dobio naziv; Svemirska luka "Herman Potočnik", u čast našem sugrađaninu koji je čovječanstvo prije stotinu godina zadužio svojim radovima opisanim u knjizi "Problem vožnje po svemiru".


Svemirska luka "Herman Potočnik", pogled s pozadinom Industrijsko obrtničke škole u Puli.
Nakon što lansiranja sondi budu obavljena prema gradu Puli biti će i formalno upućen prijedlog da ovaj lokalitet dobije službeni naziv; Svemirska luka "Herman Potočnik", Pula. Zbog financijskih neprilika, koje su sada dijelom razriješene, lansiranja su odgađana u dva navrata. Slijedeći lansirni prozor nastupa sredinom kolovoza.

Lokacija svemirske luke Herman Potočnik u Istri.
Na lokalitetu Svemirske luke "Herman Potočnik" biti će postavljene četiri privremene montažne instalacije -    lansirne rampe. Dvije glavne te dvije pomoćne. S lansirne rampe "23" poletjeti će HISTRION 6, a s lansirne rampe "18" HISTRION 5. Pomoćna lansirna rampa "17" poslužiti će za lansiranje pilot sonde HISTRION FPM-B (pola sata prije polijetanja H6) dok će lansirna rampa "09" poslužiti za pozicioniranje sonde HISTRION FPM-A na visinu dvadesetak metara iznad tla (kontrola vjetra na razini lansiranja +20 m i snimanje događanja iz zraka). Potonja neće imati samostalni let, već će biti osigurana "lift-kablom".

Lokacija svemirske luke Herman Potočnik, u Puli.
Točan datum lansiranja sondi znati će se pet dana prije (tehničko-meteorološki uvjeti) nego ona budu obavljena. O svemu će javnost putem medija biti pravovremeno obaviještena. Svi zainteresirani moći će prisustvovati završnim pripremama sondi te samim lansiranjima. Točan program događanja objaviti će se naknadno, a cijela za javnost i medije interesantna događanja na Svemirskoj luci "Herman Potočnik" trajati će od 10 sati do 14 sati. Nakon toga, u kasnim popodnevnim satima uslijediti će spasilačke misije pronalaska sondi po slijetanju, njihovo preuzimanje i obrada podataka.

Pogled na lokaciju svemirske luke Herman Potočnik, iz svemira.

"Osim zanimljivih, nesvakidašnjih događanja te tehničkih i znanstvenih ispitivanja, odnosno istraživanja, na ovaj način cijeli tim angažiran oko Istarskog svemirskog programa, kojeg je inicirala i provodi Astronomska udruga Vidulini sa suradnicima i partnerima, za javnost i medije provodi i edukaciju/popularizaciju na području znanosti i tehnike, izjavio nam je voditelj programa Marino Tumpić."


Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!