Traje potraga za sondom u akvatoriju Pula - otok Cres

Sonda HISTRION 5 najvjerojatnije pluta na moru ili je nasukana na obalu otoka Cresa. Traje potraga, ako ju vidite, javite se!

HISTRION i Zemlja. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Članak
2Komentari
Broj otvaranja27492

Dvije atmosferske sonde HISTRION 5 i 6 uspješno su poletjele u subotu iz Pule u bliski svemirski prostor iznad Istre i Kvarnera. HISTRION 6 je u cijelosti obavio planiranu misiju, sletjela na vodu, locirana, spašena, a nekoliko minuta prije ponoći već se nalazila u laboratoriju na analizi letnih parametara i astrobioloških te medicinskih eksperimenata.


Ovako izgleda pronađena sonda HISTRION 6, na palubi broda. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Zbog nepoznatih tehničkih problema sa sondom HISTRION 5 izgubljen je radio kontakt još u ranoj fazi leta. Usprkos svim nastojanima tehničara da sa sondom stupe u radio-vezu ona još uvijek nije uspostavljena. Svakim satom mogućnost uspostave komunikacije sve je manja, energetska jedinica osigurava autonomiju sonde od 73 sata (do utorka u podne).

Morski pojas na kojemu se predviđa da se nalazi HISTRION 5.
Veći dio balona HISTRION-a 5 pronađen je u krugu od pola milje sa centralnim koordinatama na lat:44.82299 long:14.32997 (mjesto slijetanja HISTRION-a 6). Vrlo je vjerojatno da sonda pluta u akvatoriju označenom crvenim krugom ili se nalazi nasukana na zapadnu obalu otoka Cresa kao na ilustracijama u prilogu.

Obalni pojas gdje bi se mogao naći HISTRION 5.
Iz Astronomske udruge Vidulini mole sve one koji se nađu u tom dijelu akvatorija, bilo na moru ili obali, da obrate pažnju te ukoliko ugledaju/lociraju HISTRION 5 da ih obavijeste na email ili mobitel naznačen na sondi, odnosno sondu sa mora podignu na palubu i dovezu na kopno.

Ukupno komentara: 2
Uključi se u raspravu
Najnoviji komentari
Danijel Reponj
10.07.2017. u 09:58 sati

Hvala Ivane,
nije riječ o sondi, no tvoje izvješće smo poslali u Hrvatsku meteorsku mrežu, možda im bude od koristi.
Hvala što si javio!
Ivan Marić Blekić
10.07.2017. u 09:44 sati

U subotu navečer vidio sam sjajan bolid iznad Pasjaka kretao se u smjeru Jug-Sjever, trajao je negdje oko 5-7 sec. Ne znam na koji se način ta sonda vraća na Zemlju, ali ako je taj bolid koji sam ja vidio bila izgubljena sonda onda je trebate tražiti negdje u Sloveniji.