MOM - Okolo Zemlje pa zatim okolo Marsa

U putanju oko Zemlje lansirana je indijska letjelica MOM (Mars Orbiter Mission) koja će do 30. studenoga biti u putanji oko Zemlje, a onda će odletjeti prema Marsu.

Logo MOM misije.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2452

U utorak 5. studenoga 2013. godine u 09:08 UTC iz raketnog uzletišta Satish Dhawan Space Center (otok Shriharikota, Indija) poletjela je raketa PSLV-XL. Nakon leta od 44 minute i 16 sekundi letjelica MOM se odvojila od četvrtog stupnja rakete i tada je započeo njen samostalan let  u vrlo izduženoj eliptičnoj putanji oko Zemlje (hp=247 km, ha=23.566 km, i=19,20°, t=410,10 min).

Glavni motor letjelice šest puta će se uključivati u perigeju geocentrične putanje, a kada se uključi sedmi put, MOM će poletjeti prema Marsu. Nakon 300 dana leta posve će mu se približiti i tada će djelovanjem njegova gravitacijskog polja i potiskom glavnog motora, ući u eliptičnu putanju oko Marsa, pa će postati njegov umjetni satelit. Prema planu to će biti 24. listopada 2014. godine. Na sličan način je u 2008. godini prema Mjesecu lansirana indijska letjelica Chandrayaan-1.


MOM prije montaže na raketu. © Ljubaznošću: ISRO
Marsov orbiter MOM (Mars Orbiter Mision, Mangalyaan) osmišljen je i izrađen u Indijskoj organizaciji za svemirska istraživanja (ISRO). Tijelo satelita ima oblik kocke. Na startu ima masu od 1.340 kg; od toga 852 kg goriva i 15 kg znanstvene opreme. Električnu energiju dobivati će iz sunčevih panela (ukupno tri), a u vremenu tame iz akumulatorske baterije (36 Ah). Ima dva raketna sustava (glavni i manevarski). Glavni pogonski motor LAM ima potisak od 440 N i koristi se za promjenu putanje.

Osnovni podaci i glavni dijelovi letjelice MOM. © Ljubaznošću: ISRO
Sustav održavanja i promjene položaja letjelice sastoji se od manevarskog raketnog sustava (8 motora, potisak svakog je 22 N) i 4 zamašnjaka. Opremljena je s pet znanstvenih uređaja: MSM (Methane Sensor for Mars), MCC (Mars Colour Camera), LAP (Lyman Alpha Photometre), MENCA (Mars Exospheric Neutral Composition Analyzer), TIR (Thermal Imaging Spectrometre). Njima će snimati i istraživati površinu Marsa i njegovu atmosferu. Vezu sa Zemljom (primanje naredbi, slanje znanstvenih i telemetrijskih podataka) održavati će posredstvom tri antene na letjelici i mreži zemaljskih antena u čemu će Indiji pomoći NASA / JPL.

MOM u sklopljenom stanju. © Ljubaznošću: ISRO
Promjena geocentrične putanje obaviti će se 6 puta: 6., 7., 8., 9., 11. i 16. studenoga ove godine uključenjem glavnog motora u perigeju putanje (točka putanje najbliža Zemlji). Svrha tog uključenja je znatno povećanje apogeja (najdalje točka putanje), pri čemu se malo promjeni i visina perigeja, pa će nakon šestog uključenja glavnog motora perigej biti 600 km, a apogej 215.000 km. Let prema Marsu započeti će 30. studenoga kada će se glavni motor uključiti sedmi put. Do Marsa MOM će putovati približno 300 dana. Sve nužne korekcije putanje obavljati će se manevarskim pogonskim sustavom. Glavni raketni motor je isti kakav se koristi na indijskim geostacionarnim satelitima, ali i na mjesečevoj letjelici Chandrayaan-1.

Putanje letjelice MOM. © Ljubaznošću: ISRO
U tim letjelicama on se uključuje u znatno kraćim vremenskim razmacima nego u misiji MOM (po prvi put on će mirovati 300 dana). Prema sadašnjim planovima ponovo će se uključiti 24.09.2014. godine. Nakon toga MOM će postati umjetni satelit Marsa. Obilaziti će ga u eliptičnoj putanji s periapsisom od 377 km i apoapsisom od 80.000 km. Svaki obilazak trajati će 76,72 minute. Znanstvena istraživanja predviđena su u trajanju od 160 dana, no mogu se i nastaviti još neko vrijeme.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!