Neuspješno lansiranje Falcon-9R/Dragon SpX-7

Današnje lansiranje rakete i teretnog broda Falcon-9R/Dragon nije uspjelo jer se dogodila havarija prvog stupnja rakete Falcon koja je zatim eksplodirala.

Raketa Falcon 9R v1.1 i Dragon SpX-7 na lansirnom postolju.
Članak
1Komentari
Broj otvaranja1149

Danas (28.06.2015. godine) u 14:21:12 UTC iz raketnog uzletišta Cape Canaveral poletjela je svemirska raketa Falcon 9R v1.1, no ubrzo nakon lansiranja (približno 147 sekundi od lansiranja) eksplodirala je. Naredbom sa Zemlje potom je uništen i Dragon, a zajedno s njim i korisni teret namijenjen ISS-u i njegovoj posadi.


Raketa Falcon 9R v1.1 i Dragon SpX-7 na lansirnom postolju. © Ljubaznošću: Space X

Prikaz lansiranja rakete Falcon-9R. © Ljubaznošću: SpaceX
Dragon je 30.06. trebao posredstvom robotske ruke biti spojen s ISS-om (spojno mjesto nadir na modulu Harmony). U hermetičkom i nehermetičkom dijelu broda bilo je 1.867 kg različitog korisnog tereta, među inim i spojni mehanizam IDA-1, svemirsko odijelo EMU #3017, 8 satelita Flock-1f. Na Zemlju trebao se vratiti 5. kolovoza i iz svemira dopremiti 620 kg tereta.

Splav ASDS. © Ljubaznošću: SpaceX
Po uobičajenom postupku u petak (26.06.2015. godine) uspješno su iskušani motori prvog stupnja rakete (devet motora Merlin-1D), no u današnjem letu nešto je pošlo o zlu.

Arhivska slika neuspješnog slijetanja prvog stupnja rakete Falcon-9R na ASDS. © Ljubaznošću: SpaceX
Da je lansiranje bilo uspješno, prvi stupanj rakete Falcon-9R v1.1 trebao se meko spustiti na platformu ASDS (Autonomous Spaceport Drone Ship), jer je u budućnosti predviđeno njegovo višestruko korištenje. Dosadašnji pokušaji mekog slijetanja nisu uspjeli.


Snimak neuspješnog lansiranja Falcon-9R/Dragon SpX-7

Ukupno komentara: 1
Uključi se u raspravu
Najnoviji komentari
Maliprinc
29.06.2015. u 19:11 sati

Još se ne zna što je iniciralo havariju. To je počelo u vrijeme dok se tekućim kisikom hladio motor drugog stupnja kako bi se pripremio za rad a isti je trebao biti upaljen pola minuta poslije. Izgleda da je naglo povećan pritisak u spremniku tekućekg ksika što je dovelo do raspada spremnika i drugog stupnja rakete. Dragon je bio otpao sa vrha rakete a prvi stupanj je nastavio raditi dok ga glavna eksplozija nije uništila. Dragon je iz sigurnosnih razloga uništen nakon što je vjerojatno automatski aktivirao komandu za samouništenje. Ante