Astronautički godišnjak za 2015. godinu

U AG-2015 ukratko su predočeni osnovni podaci o svemu što je u vezi sa svim pojedinim svemirskim letovima ostvarenima u 2015. godini.

Prvi stupanj rakete Falcon-9 nakon uspješnog prizemljenja. © Ljubaznošću: SpaceX
Članak
0Komentari
Broj otvaranja821

Astronautički godišnjak za 2015. godinu  (AG-2015) napisan je u pdf. formatu, a ono što je u njemu prikazano  razdijeljeno je u 11 tematskih cjelina: Uspješni raketni letovi, Neuspješni raketni letovi, Suborbitalni letovi, Svemirske rakete, Dodatni raketni stupnjevi, Raketna uzletišta, Međunarodna svemirska postaja, Svemirski brodovi, Astronauti i kozmonauti, Letjelice 2015. A-Z, Vanzemaljske letjelice. Pojedini opisi ilustrirani su ilustracijama, crtežima, slikama ili fotografijama.

U poglavlju USPJEŠNI RAKETNI LETOVI  kronološkim redom navedeni su za svaki  uspješni let svih svemirskih raketa (1-83) ovi podaci: redoslijedni broj za 2015. i rbr. za razdoblje 1957.-2015.; nadnevak i vrijeme lansiranja; ime rakete i dodatnog stupnja kada je on korišten; raketno uzletište i uzletno mjesto; te imena letjelica koje su lansirane.


Raketa Falcon 9 čeka na lansiranje. © ljubaznošću: Space X
Neuspješni raketni letovi (3) opisani su u poglavlju NEUSPJEŠNI RAKETNI LETOVI, a suborbitalni let (1) rakete Vega u SUBORBITALNI LETOVI.

U poglavlju SVEMIRSKE RAKETE abecednim redom ukratko su opisane sve inačice raketa (40) koje su uspješno i neuspješno lansirane u 2015. godini. Navode se podaci o masi i visini rakete prije polijetanja, njena konfiguracija, masa korisnog tereta kojega mogu lansirati, popis uspješnih i neuspješnih letova u 2015. godini.

U poglavlju DODATNI RAKETNI STUPNJEVI ukratko su opisani svi (8) koji su korišteni u 2015. godini.

Prikaz svih raketnih uzletišta (13) iz kojih su u 2015. godini poletjele svemirske rakete dan je u poglavlju RAKETNA UZLETIŠTA. Za svako pojedino lansirno mjesto uzletišta navodi se tip raketa koje je su njega poletjele i redoslijedni brojevi tih letova.

Polijetanje Soyuza. © Ljubaznošću: Roscosmos
U poglavlju MEĐUNARODNA SVEMIRSKA POSTAJA ukratko su prikazani svi odlasci i dolasci svemirskih brodova, sastav i trajanje ekspedicija ISS-42, 43, 44, 45, 46, a dan je i popis satelita koji su lansirani (49) ili se još nalaze u ISS-u (22).

Kraći opis svih teretnih i putničkih brodova koji su na ISS dopremali i otpremali teret i posadu dan je u poglavlju SVEMIRSKI BRODOVI. Opisani su brodovi: ATV, Cygnus, Dragon, HTV, Progress i Soyuz.
Podaci o astronautima i kozmonautima (18) koji su boravili ili još borave u ISS-u dani su u poglavlju ASTRONAUTI i KOZMONAUTI: slika, nacionalna pripadnost, podaci o letu iz 2015. godine, trajanje vanbrodske aktivnosti (EVA).

U poglavlju LETJELICE 2015. A-Z, abecednim redom za svaku od njih (230) navedena je nacionalna pripadnost, tip putanje u koju je lansirana, osnovna namjena i redoslijedni broj raketnog leta. Popisane su i sve letjelice koje još nisu lansirane i nalaze se u ISS-u. Izostavljene su one koje su uništene u neuspješnim letovima. Uz znatan broj letjelica priložena je slika ili ilustracija.

Cygnus prije spajanja s ISS-om. © Ljubaznošću: NASA
Boja markera ima ovo značenje:
žuta - letjelicu je lansirao vršni ili dodatni raketni stupanj;
boja ciklame - letjelica je u ISS dopremljena u 2014., a lansirana je u 2015.;
zelena -  letjelica je u ISS dopremljena i iz njega lansirana u 2015.;
plavo - letjelica je u ISS dopremljena u 2015., a biti će lansirana u 2016.

O sudbini i aktivnosti u 2015. nekih vanzemaljskih letjelica (svemirskih sondi) koje su lansiranje prije 2015. godine podaci su dani u poglavlju VANZEMALJSKE LETJELICE.

Preuzmite Astronautički godišnjak za 2015. godinu. (Godisnjak_2015.rar - 7 MB)

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!