Curiosity uskoro spreman za Mars

Srijeda, 27. listopada 2010. u 08:07 sati

NASA-in Mars-rover nove generacije Curiosity (MSL) pomalo dobiva konačne obrise i sprema se za veliku znanstvenu avanturu na crvenom planetu. U radionicama Goddard Space Flight Center u Greenbeltu na pravom biokemijskom laboratoriju Sample Analysis at Mars (SAM, kojeg će Curiosity nositi na Mars) provode se završna kompletiranja opreme i testiranja na uvjete koji će vladati tijekom lansiranja, puta do Marsa te na njegovoj površini. Tijekom prosinca SAM će biti potpuno spreman za prebacivanje u Jet Propulsion Laboratory u Pasadeni nakon čega će se isti postaviti na Curiosity.


Lokacije slijetanja predviđene za MSL i pozicija ranijih misija na Marsu


Radovi na MSL-u

Zajedno s drugim instrumentarijem SAM ima zadatak odgonetnuti kakav je Mars bio nekad i sad te da li je tamošnji okoliš pogodan za uzdržavanje života makar i na mikrobiološkoj razini. U Pasadeni inženjeri također privode kraju radove na samom roveru i kompletiranju njegovih sustava. Nedavno je uveden i webcam putem kojeg zainteresirani mogu pratiti sliku i ton iz tkz "čiste sobe" u realnom vremenu te vidjeti kako napreduje gradnja i opremanje. Pogledate li danas putem video linka u NASA-ine laboratorije imati ćete priliku vidjeti postavljanje robot ruke na prednju stranu rovera. Webcam kanal je otvoren svakog radnog dana od 08 sati ujutro (od 16:00 po našem vremenu).


Radovi na MSL-u


Biokemijski laboratorij SAM uskoro će se montirati na rover Curiosity

Krajem ove i početkom naredne godine svi elementi ove velike misije trebali bi se naći na jednom mjestu kada slijedi međusobno usuglašavanje elektro-mehaničkih i drugih komponenti. Lansirni prozor prema Marsu otvoren je od 25. studenog do 18. prosinca 2011. U kolovozu 2012. godine rover će se spustiti na Mars i započeti zahtjevnu istraživačku odiseju. Moguće da ga tamo u operativnom stanju dočekaju mlađa braća; roveri Spirit (trenutno još uvijek u hibernaciji) i Opportunity koji su višestruko nadmašili svoj radni vijek.