ExoMars 2016 krenuo ka crvenom planetu

Europsko-ruska letjelica uspješno lansirana iz Baikonura. Raketa Proton-M uspješno je postavila ExoMars 2016 u Zemljinu orbitu, nakon čega slijedi niz manevara za put prema Marsu.

Lansiranje rakete Proton s letjelicom Exomars 2016.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja3277

Danas, ponedjeljak 14. ožujka 2016. godine u 10:31 sati sa ruskog raketodroma Baikonur, smještenog u Kazahstanu, poletjela je ruska raketa Proton-M. U njezinom teretnom prostoru nalazi se više od milijardu USD vrijedna letjelica ExoMars 2016 čija je zadaća istraživanje Marsa iz orbite ali i s površine.


Odvajanje ExoMarsa 2016.
Kompleks ExoMars 2016 sastoji se od dvije komponente; TGO orbitera (Trace Gas Orbiter, mase 4100 kg, koji će iz orbite tragati za znakovima izvanzemaljskog života u Marsovoj povijesti i sadašnjosti te biti operativan najmanje do 2022. godine. Druga komponenta je lander Schiaparelli, mase 600 kg, koji ima zadatak ispitati tehnologije i postupke mekog slijetanja na Marsovo tlo, potrebne za narednu europsko-rusku misiju 2018. godine. Schiaparelli kao tehnološki demonstrator spustiti će se tijekom listopada ove godine na Mars te (zbog ograničenog kapaciteta nepunjivih baterija) svega nekoliko dana istraživati njegovo tlo i okoliš.

Putanja leta ExoMarsa 2016 do crvenog planeta.

Odvajanje ExoMarsa 2016 od raketnog stupnja Briz-M.
Prema upravo pristiglim informacijama iz ruske kontrole leta, raketa Proton-M uspješno je odradila svojih deset minuta posla te postavila ExoMars 2016 u Zemljinu orbitu. Sada slijedi zahtjevnih 11 sati manevriranja, preciznih paljenja i gašenja motora raketnog bloka Briz-M čiji je zadatak ubrzati ExoMars 2016 i izvesti ga na parametre putanje koji će ga precizno uputiti ka Marsu, kamo će letjelica stići sredinom listopada ove godine.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!