Hitna evakuacija na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Četvrtak, 30. lipnja 2011. u 08:40 sati

28. lipnja 2011. godine, u vrijeme ručka, šesteročlana posada ISS-a uzbunjena je sa Zemlje zbog opasnosti od sudara ISS-a s nekontroliranim komadom svemirskog smeća. Astronautima je zapovjeđena hitna evakuacija u dva ruska svemirska broda Soyuz kako bi se u slučaju sudara i proboja oplate ISS-a mogli sigurno vratiti na Zemlju. Zapovjednik ISS-a Andrey Borisenko te astronauti Alexander Samokutyaev i Ronald Garan zauzeli su mjesta u Soyuzu TMA-21 dok su se Sergei Volkov, Michael Fossum i Satoshi Furukawa prebacili u Soyuz TMA-02M.

Zapovjedni centri u SAD i Rusiji uočili su komad svemirskog smeća zasad nepreciziranih dimenzija kako se nalazi u zoni neposredne opasnosti preleta pored ISS-a. Objekt je uočen prekasno da bi ISS izvela manevar izbjegavanja. Do sudara srećom nije došlo, a komad smeća je u 14:08 sati po našem vremenu, prošao na svega 243 m od instalacija ISS-a. Centri kontrole leta putem radarskih, laserskih i teleskopskih sustava prate let ISS-a kako bi na vrijeme uočili potencijalno opasne objekte u njezinoj blizini. Posebno se kontrolira prostor 25 km uokolo Postaje. Procjenjuje se da u Zemljinoj orbiti ima nekoliko desetaka tisuća manjih i većih komada raketa, satelita, krhotina "zaostalih" od lansiranja u proteklih pet desetljeća. Svi se oni deklariraju kao svemirsko smeće.


U slučaju havarije, astronauti za potrebe spašavanja imaju na raspolaganju dvije letjelice tipa Soyuz

Operacija evakuacije astronauta u "spasilačke" brodove provodi se u slučaju kada se neki objekt približi ISS-u na manje od 750 m udaljenosti. Oplata ISS-a načinjena je da izdrži udare objekata veličine 1 cm. Veći objekti mogu zbog svoje kinetičke energije (susretne brzine u takvim slučajevima su nekoliko desetaka puta veće od brzine ispaljenog metka!) prouzročiti iznimno opasne situacije po život posade, a najtežom se smatra proboj oplate pojedinih modula. Koliko je i najmanja rupica na oplati opasna možda je najbolje dočarano u SF filmu ALIEN kada opasni predator biva isisan kroz rupicu na prozoru broda ne većoj od loptice za stolni tenis. Nakon što je opasnost prošla, astronauti su se vratili u ISS te nastavili s planiranim radnim zadacima. Za desetak dana u posjet im pristiže raketoplan Atlantis s četvero astronauta.