II. Susret astronomskih društava Hrvatske

Od 18. do 20. rujna 2015. na Lošinju se odvijao II. Susret astronomskih društava Hrvatske u organizaciji Astronomskog društva "Leo Brenner" i Hrvatskog astronomskog saveza.

Članak
0Komentari
Broj otvaranja874

Od 18. do 20. rujna 2015. na Lošinju se odvijao II. Susret astronomskih društava Hrvatske u organizaciji Astronomskog društva "Leo Brenner" i Hrvatskog astronomskog saveza te financijsku potporu Turističke zajednice Grada Malog Lošinja. Susret je započeo u petak dvama predavanjima za učenike osnovne i srednje škole te sve zainteresirane u Srednjoj školi Ambroza Haračića u Malom Lošinju. Pozdravnu riječ u ime Srednje škole Ambroza Haračića izrekla je prof. Hajdi Stepančić nakon čega su uslijedila predavanja: Dorian Božičević, mag. theol. na temu Povijest lošinjske astronomije i Boris Štromar dipl. ing. na temu Svjetlosno onečišćenje. Program u petak se nastavio u večernjim satima u dvorani crkve sv. Nikole u Malom Lošinju gdje je održana skupština Našeg neba - udruge za zaštitu noćnog neba i sastanak predstavnika astronomskih društava po pitanju aktivnosti oko smanjenja svjetlosnog onečišćenja.


Održavana su predavanja
U subotu ujutro u dvorani crkve sv. Nikole održana je skupština Hrvatskog astronomskog saveza koju su vodili prof. dr. sc. Željko Andreić, dr. sc. Branko Hanžek i Dorian Božičević, mag. theol. Nakon skupštine uslijedio je sastanak o budućim aktivnostima saveza na kojem se razgovaralo o problemima nastalim radi novih pravila školskih natjecanja iz astronomije koje donijela Agencija za odgoj i obrazovanje te pitanju slabog financiranja i manjka prostora za rad udruga tehničke kulture na području Grada Malog Lošinja. Naime, Hrvatski astronomski savez zajedno sa Astronomskim društvom "Leo Brenner", Zajednicom tehničke kulture Grada Malog Lošinja i Našim nebom - udrugom za zaštitu noćnog neba zajednički koristi jednu vrlo malu prostoriju u potkrovlju bivšeg Doma kulture što ni približno nije dostatan prostor za sjedište jednog nacionalnog saveza, a kamo li za buduću organizaciju ljetnih škola astronomije, stručnih skupova i radionica te postavljanje informatičke infrastrukture saveza. Osim manjka prostora, naglašena je činjenica da za aktivnosti Hrvatskog astronomskog saveza na otoku Lošinju ove godine iz proračuna Grada Malog Lošinja nije osigurana niti jedna kuna. Nakon sastanka koordinator Hrvatske meteorske mreže Damir Šegon je održao izlaganje o proteklim aktivnostima mreže te budućim projektima i aktivnostima te predstavio jedan novi uređaj za snimanje slabije sjajnih meteora koji razvija u suradnji s kolegama.

Sa Skupštine
Subotnji program se nastavio u večernjim satima u Lošinjskom muzeju (Palača Fritzy) gdje je održan II. Međunarodni stručno-znanstveni skup o Zvjezdarnici "Manora" koji je bio otvoren za javnost. U nedjelju se od jutarnjih sati susret nastavio u dvorani crkve sv. Nikole sa izlaganjima u sklopu II. Međunarodnog susreta koordinacije astronomskih društava regije Aple-Adria. Nakon izlaganja, sudionici su se prošetali gradom te pogledali zgradu bivše Zvjezdarnice "Manora" (na žalost samo sa ulice obzirom da je zgrada u privatnim rukama), dvije izložbe o povijesti lošinjske astronomije postavljene u centru grada te napravili zajedničku fotografiju ispred zgrade bivše Pomorske škole, a susret je zaključen zajedničkim ručkom u Konobi Chalvien.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!