Messierov maraton za pamćenje - 2015.

Kako je cijeli dan padala kiša, vlaga je bila strašna, sve unaokolo Istre je pao snijeg i temperatura je pala na pola stupnja iznad nule.

Promatranje Sunca.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2918

(Višnjan, 19.04.2015.) Prije dvadesetak godina se u Višnjanu pokrenuo poseban način okupljanja, druženja i natjecanja astronoma i ljubitelja astronomije, Messerov maraton. Koristeći se bazom nebeskih objekata koje je prije dvjestotinjak godina otkrio francuski astronom Charles Messer, dužinom noći, posebnom geometrijom položaja Zemlja-Sunce, osmišljeno je natjecanje u traženju tih objekata.


Atmosfera na sjevernoj livadi kraj zvjezdarnice na Tičanu, kulisu natjecateljima čine, zvjezdarnica, hrast i Mliječni put.
© Ljubaznošću: Boris Štromar
Prije 21 godinu pokrenuto je natjecanje, izredalo se mnoštvo šampiona, a ime maraton? Ime postaje jasno svakome koji pokuša u rano proljeće, od 20:00 sati na večer dočekati vani, uz teleskop, 06:00 sati idućeg jutra.

U pauzi između dva predavanja.
Zašto za pamćenje? Prognoza je bila loša, kiša po danu i velika vjerojatnost oblaka i kiše po noći, snijeg u gorju. Mnoštvo njih je slalo poruke da ne dolaze. Po prvi puta, nakon dvadeset i jednu godinu, glavni sudac za 2015., Stefan Cikota, bio je spriječen u dolasku.

U pauzi između dva predavanja.
Ipak ekipe Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika odlučile su se za put. U Višnjanu ih je dočekalo hladno vrijeme i kiša, ali i vremenska prognoza da bi moglo doći do poboljšanja. Na natjecanje se prijavilo 7 natjecatelja. Po kiši se krenulo s predavanjima u zgradi zvjezdarnice, glavni sudac Lovro Pavletić i pomoćni sudac Boris Štromar, donose odluku da se ipak kreće s natjecanjem, ako se oblačni sloj raskine.


"Astronomski psi", društvo tijekom dugih noći.
Nešto iza 23:00 dan je signal da se krene. Zbog problema s teleskopima relativno brzo su otpala tri natjecatelja. Četvorica su krenula dobro, ali su brzo prednost stekli Splićanin, Stipe Vladova i Zagrepčanin Marko Himelreich. Kako je cijeli dan padala kiša, vlaga je bila strašna, sve unaokolo Istre je pao snijeg i temperatura je pala na pola stupnja iznad nule. Kada je ta vlažna hladnoća već izgledala nepodnošljiva, krenula je bura!

Natjecatelji i asistenti, Tičan, sunčano vrijeme i bez Bure. Mjesto se ne da prepoznati.
Tada se shvatilo da će ovaj maraton, zbilja biti Maraton pisan velikim slovom, da pobjedu možda neće donijeti znanje, teleskop, već pripremljenost na mogućnost rada u uvjetima pothlađivanja koje nosi vjetar bura. Svako toliko natjecatelji napuštaju teleskope i odlaze se ugrijati u zgradu zvjezdarnice. Tijekom tih pauzi, Stipe gubi prednost, neke objekte se više ne da naći zbog rotacije Zemlje, prvi dio noći je izgubljen zbog oblaka, Markova prednost raste.

Pobjednik, Marko Himelreich.
Kada je u 05:30 proglašen kraj natjecanja, s pronađena 77 objekta, ta je prednost bila očita, a kako u periode za žalbe nije bilo prigovora, za pobjednika 21. Messierovog maratona Višnjan-Tičan je proglašen Marko Himelreich. Nakon svečanog domjenka slijedio je odlazak, na ovaj puta sunčan i topao Tičan. Grupno slikanje, oproštaj s "Vidimo se dogodine!"

Još fotografija s ovog Messierovog maratona možete pogledati ovdje.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!