Japanska letjelica promašila Veneru?!

Srijeda, 08. prosinca 2010. u 10:35 sati

Japanska međuplanetarna letjelica Venus Climate Orbiter (AKATSUKI) jučer nije ušla u predviđenu putanju oko Venere. Letjelica lansirana 20. svibnja 2010. godine pristigla je u neposrednu blizinu Venere, a korekcija orbite (300 x 80.000 km) trebala je biti obavljena jučer tek nešto iza ponoći po našem vremenu. Prema dosad objavljenim podacima letjelica je započela s postupkom paljenja raketnih motora, no nešto je pošlo mimo plana. U Japanskoj svemirskoj agenciji (JAXA) još uvijek ne znaju točne podatke o statusu i putanji letjelice. S njom je uspostavljen radio kontakt, no pristižu tek šturi podaci. Zbog tehničkih problema računalo na letjelici prebacilo se u tkz "sigurnosni način rada".


Pogled s AKATSUKI letjelice na Veneru

Kontrolni centar JAXA grozničavo radi na uspostavi daljnje komunikacije kako bi se saznalo stanje letjelice i njezina sadašnja putanja te pristupilo novim korekcijama iste. Zna se kako se letjelica nekontrolirano okreće oko vlastite osi što veoma otežava bilo kakav manevar sve dok se ne uspostavi stabilizacija vrtnje. Nije nemoguće da i je letjelica potpuno promašila cilj te da će realizacija njezine znanstveno-istraživačke zadaće (istraživanje Venerine atmosfere i vulkanizma) u najmanju ruku biti upitna, ako ne i neostvarljiva. Jučerašnja korekcija putanje prva je od još najmanje tri planirane za ovaj mjesec (09. 11. i 13. prosinca). Japanskim kontrolorima misije sada predstoji veoma težak zadatak uspostave stabilne komunikacije, otkrivanje uzroka tehničkog kvara, prevođenje letjelice u normalan modalitet rada, njezina stabilizacija te pokušaji maksimalnog ispravljanja zasad nepoznate pogreške letnih parametara.


AKATSUKI u fazi korekcije putanje

Bezmalo sve japanske međuplanetarne misije susretale su se s većim ili manjim tehničkim problemima. Neki od njih bili su uzrokovani i nepovoljnim utjecajem svemirskog vremena. U svemu tome Japanci su se pokazali kao vrsni "magičari od zanata" uspijevajući održati operativnim misije koje su praktično bile izgubljene (HAYABUSA). Možda im se znanje i sreća nasmiješe i ovaj put. Ovo je prva japanska misija k Veneri, a njezina vrijednost procjenjuje se na 300 milijuna USD. Planirano je da AKATSUKI bude operativna najmanje dvije godine.