Sunčeva oluja dolazi tijekom dana

Moguće su smetnje na radio valovima te pojava polarne svjetlosti navečer i u noći s petka na subotu.

Eksplozije na Suncu normalna su svakodnevna pojava. Problem nastaje kada takav izbačaj sunčeve mase bude na putu prema našem planetu. © Ljubaznošću: SOHO
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2376

Snažna eksplozija prekjučer je potresla aktivna područja AR 2157 i AR 2158 na Suncu. Izbačaj koronarne mase (CME) usmjeren je direktno prema našem planetu. Prvi CME klase G1 upravo djeluje na magnetsko polje Zemlje i vidljiv je na pokazateljima senzora astronomskih instrumenata. Pristižu i prve fotografije polarne svjetlosti iz Kanade i sjevernih dijelova SAD. Ono što je znatno markantnije tek slijedi. Kroz nekoliko sati pogoditi će nas i drugi CME, klasifikacije G3, znatno jače snage.


Izgled Sunca danas. Brojevima su označena aktivna područja na kojima se vide Sunčeve pjege.
Za ovaj događaj značajna su područja pod brojevima 2157 i 2158. © Ljubaznošću: SOHO
Ovisno o stanju Zemljinog magnetskog polja te dinamici interakcije istog s nadolazećim CME možemo u najradikalnijem slučaju očekivati smetnje u radio komunikacijama, a tijekom večeri i noći čak i pojavu polarne svjetlosti na našem nebu. Sunce upravo izlazi iz svog maksimuma aktivnosti i za očekivati su ovakve situacije i tijekom narednih mjeseci. Posljednji put polarna svjetlost, iz Istre,  snimljena je u dva navrata u Vidulinima tijekom 2003. i 2004. godine. Ukoliko se razvedri, pogledajte po koji puta prema sjevernom horizontu tijekom večeri. Izvještavat ćemo tijekom dana o događanjima u međuplanetarnom prostoru oko našeg planeta. Budite s nama.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!