Noćas počinje ljetno računanje vremena

Tijekom noći sa subote 26. ožujka na nedjelju 27. ožujka 2016. godine administrativnom odlukom započeti će ljetno (ukazno) vrijeme.

Stari džepni sat. © Ljubaznošću: Pezibear
Članak
0Komentari
Broj otvaranja963

U dva sata ujutro naše će strojeve za kronološko računanje vremena trebati korigirati da pokazuju tri sata ujutro, ukoliko oni to sami ne naprave. Radi se o dogovorenom "računanju" vremena koje se od stvarnog "sunčevog" vremena razlikuje za jedan sat. Osnovna zamisao ljetnog ukaznog vremena je da se ujutro "uštedi" jedan sat dnevnog svjetla (dok ljudi još spavaju ili tek idu na posao, u školu) kako bi na večer ostalo više vremena za druge čovjekove aktivnosti. Taj se postupak opravdava i uštedom energije. Iako je riječ o ljetnom vremenu razdoblje njegova računanja obuhvaća i gotovo cijelo proljeće te polovicu jeseni.


Položaj sjene u vrijeme ljetnog solsticija (dolje) i zimskog solsticija (gore). © Ljubaznošću: Danijel Reponj
Kod nas ljetno ukazno vrijeme počinje zadnje nedjelje u ožujku, a završava zadnje nedjelje u listopadu.  Na ideju o ljetnom računanju vremena prvi je došao Benjamin Franklin još 1784. godine, no nije jasno je li se autor poigravao s time ili ne. Ozbiljno je s tim prijedlogom pred britansku vladu izašao William Willett 1907. godine, no u stvarnosti je ljetno vrijeme po prvi puta uvedeno za vrijeme prvog svjetskog rata i to u Njemačkoj 1916. godine. Naknadno su i druge zemlje otpočele s njegovom primjenom.

Sunčani sat i planeti prije konjunkcije. © Ljubaznošću: Zvjezdarnica Apollo
Ljetno ukazno vrijeme kod nas je po prvi puta primijenjeno 1983. godine i tada je bilo poprilično konfuzno jer malo je tko bio siguran koliko je zapravo sati. Ubrzo je ljetno računanje vremena postalo normalno i danas zapravo i nema problema oko prebacivanja sati. Pametni strojevi koje svakodnevno koristimo kao instrumente kronološkog vremena ovu će promjenu napraviti sami, eventualno nas nekim skočnim prozorom obavijestiti da su izvršili prilagodbu.

Kada stavimo, recimo olovku, na sredinu gnomona, njezina sjana pada na sunčani sat
i pokazuje visinu Sunca na nebu. © Ljubaznošću: Danijel Reponj
Sve zemlje u Europi, osim Islanda koriste ljetno ukazno vrijeme. Ono se rijetko primjenjuje u tropskim zemljama jer tamo nema tako velike razlike između sati dnevnog svjetla ovisno o godišnjim dobima. Posljednjih godina nekoliko zemalja izašlo je iz ovakvog administrativnog načina računanja vremena obzirom su zaključili kako od njegove primjene zapravo i nema koristi. Bilo kako bilo, prilagodite se ukaznom ljetnom vremenu i ostavite upaljena svjetla na vozilima. Uočljiviji ste i drugim sudionicima u prometu.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!