Ožujak

Ožujak je mjesec u kojem završava zima i počinje proljeće. Ove godine to će se dogoditi 20. ožujka u 05:30 sati (proljetna ravnodnevnica) po našem vremenu.

Klima se mijenja, a s njom i karakteristike godišnjih doba...
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1766

Davno u povijesti, za vrijeme Rimskog carstva ožujak je bio prvi mjesec u godini. Da živimo u to vrijeme jučer bismo slavili početak Nove godine. Ožujak (mart) je dobio naziv po najvećem Rimskom bogu, bogu rata Marsu (Marte, Martius). Prema legendi bog rata bio je otac Romula, osnivača Rima, a samim time je Marte bio i "otac" Rimskog naroda. Martu je tako po ondašnjem kalendaru pripala čas da se po njemu naziva prvi mjesec u godini. Tijekom izmjena i uporabe različitih kalendara ožujak je uvijek zadržao svoje vremensko trajanje od 31 dan. Zanimljivo je spomenuti kako se na prostoru današnje Velike Britanije Nova godina na prvi dan ožujka slavila sve do ne tako (pre)daleke 1752. godine.


Visina Sunca na nebu po mjesecima tijekom godine.
Kod nas, u Istri, ožujak se još naziva i marač, marč, marc. Označava prevrtljiv i (vremenski) varljiv mjesec. Uzrečicu "čuvaj se marčenog Sunca" često ćemo čuti od naših starijih, a kad prođu tri slijeda olujnih marčenih bura znamo da se vrijeme stabilizira te da krećemo prema ljetnim vrućinama. Godine 1910. na međunarodnoj konferenciji za prava žena u Kopenhagenu Clara Zetkin predložila je da se osmog ožujka diljem svijeta obilježava Dan žena. Naredne, 1911. godine po prvi puta je "osmi mart" krenuo na put emancipacije žena u društvu. U naše vrijeme rečenica "Sretan osmi mart, dan žena" možda je najjača personifikacija trećeg po redu mjeseca u godini.

Ožujak je započeo kišom i sivilom no uskoro će se vrijeme stabilizirati, a sunčani dani sa koloritom bilja uokolo nas krenuti u novi ciklus dobrog raspoloženja.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!