Pogledajte jutarnju utrku planeta

Sutra, prvog jutra u veljači prije svitanja, nad južnim horizontom odvija se prava nebeska utrka dvaju poznatih nebeskih tijela.

Nebo prije izlaska Sunca otkriva nam mnoge svoje ljepote.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1122

Mars i Mjesec nalaze se u istoj "stazi" u zviježđu Vage. Ukoliko ste ikada nasjeli na medijske "priče" kako se Mjesec i neka od planeta na nebu vide kao objekti istog promjera, sada je prilika da se u "HD rezoluciji", vlastitim očima uvjerite u suprotno. Mjesec u posljednjoj četvrti biti će lagan orijentir za pronaći ne baš sjajnu zvjezdicu u njegovoj blizini. Pogledajte karte koje donosimo u opremi teksta - lako ćete identificirati Mars. Možda je nekima od vas ovo prilika da po prvi puta u životu uoče "crveni planet" o kojem toliko čitamo, slušamo, gledamo...


Izgled jutarnjeg neba na dan 01. veljače 2016. godine.

Gužva na jutarnjem nebu ovih dana.
Ovih dana, u jutarnjim satima moguće je istovremeno uočiti svih pet golim okom vidljivih planeta. Posljednja takva prigoda bila je prije jedanaest godina, a sljedeća će biti  tek za dvije godine! Stoga, ukoliko vas vremenske prilike posluže, odvojite minutu svog vremena pod zvijezdama i uživajte. Ovog tjedna očekuju nas još dva bliska susreta Mjeseca i planeta. Srijedu ujutro naš se prirodni satelit "utrkuje" sa Saturnom, a u petak ujutro s Venerom i Merkurom. Sve što vam je potrebno za vidjeti ova nebeska događanja je probuditi se i golim okom pogledati nebo iznad horizonta od jugoistoka do jugozapada.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!