Uskršnji dragulji na nebu

Rano ujutro uskršnjeg ponedjeljka rijetki će od nas požuriti sa ustajanjem, no oni koji to ipak učine sat ili dva prije svitanja imati će prigodu vidjeti "nebeske pisanice".

Prigodna ilustracija :-)
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1643

Rano ujutro uskršnjeg ponedjeljka rijetki će od nas požuriti sa ustajanjem, no oni koji to ipak učine sat ili dva prije svitanja imati će prigodu vidjeti "nebeske pisanice" u vidu Mjeseca i Marsa koji će se naći jedan blizu drugoga. Slijedećeg (radnog) jutra, u utorak, Mjesec će se pak nalaziti blizu Saturna. Na nebu neće doći do "pljočkanja pisanica" no prigoda je to golim okom vidjeti dva planeta koji će nam mjesečeva blizina pomoći pronaći čak i ako smo potpuni stranci u snalaženju među zvijezdama.


Planeti i Mjesec u ponedjeljak, 28. ožujka 2016. godine ujutro. © Ljubaznošću: Stellarium
Navečer pak, visoko iznad istočnog obzora očekuje nas trenutno najsjajniji planet Jupiter koji će markantno "vladati" nebom još tjednima. Neovisno jeste li pripadnik istočne ili zapadne katoličke grupacije koja slavi Uskrs ili ste pobornik mišljenja kako podrijetlo Uskršnjih blagdana ima izvorište u vidu priče o božici Ištar, nebo ne pravi razliku. Ono je tu za sve nas ma kojeg uvjerenja bili.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!