Vodimo Vas na besplatnu 3D predstavu

Ne, ne morate odgovarati na čudna pitanja niti klikati na razne sličice, proizvode ili linkove, ne morate nazivati telefonom niti slati e-mailove ili SMS-ove, čak ni "lajkati".

Komet Lovejoy (C/2014 Q2), snimljen iz zvjezdarnice Apollo. © Ljubaznošću: Danijel Reponj
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2438

Trebate samo poželjeti, a mi vas vodimo na besplatnu 3D predstavu u tri čina koju možete čak i bez ikakvih tehničkih pomagala pogledati od kuće, stana, parka, livade... Bilo bi poželjno da s vašeg mjesta gledanja imate neometan pogled prema horizontu te da se ne nalazite u svjetlosno zagađenom području. Ako baš želite, možete se poslužiti fotoaparatom ili dalekozorom. Zvjezdana predstava vas očekuje, nadajmo se dobrim vremenskim prilikama, ili bar "prozoru u oblacima"!


Fotografija Venere i Merkura od 04.01.2015. Marino Tumpić, Vidulini Observatory
Prvi čin predstave odvija se nedugo nakon zalaska Sunca. Nad jugozapadnim horizontom započinje sjajiti planet Venera. Kako nebo tamni ispod nje i malo "u desno", zasad još pomalo sramežljivo, pojavljuje se i planet Merkur. Pričekate li još pokoju minutu, znatno iznad njih prema jugu prva zvijezda na koju naiđete je zapravo planet Mars. Tu je negdje i Uran, no za njegovo opažanje već treba dalekozor ili barem jako precizna zvjezdana karta.

Izgled neba početkom siječnja. © Ljubaznošću: Greg Smye-Rumsby, Astronomy Now
Drugi čin predstave započinje na jugoistoku. Markantno zviježđe Orion podiže se iznad horizonta. Nebo sada već poprilično tamni. Zapadno od Oriona na našem se nebu sada i golim okom (pogledajte ilustraciju u prilogu) nazire komet Lovejoy (C/2014 Q2).

Vidljivost kometa Lovejoy na dan 07.01.2015. godine. © Ljubaznošću: Astronomy Now (Ade Ashford)

Vidljivost kometa Lovejoy na dan 08.01.2015. godine. © Ljubaznošću: Astronomy Now (Ade Ashford)
Zapaziti ćete ga kao sićušnu, nejasnu zvjezdicu (za razliku od svih ostalih "oštrih i jasnih" zvijezda). Upotrijebite li dalekozor pred vašim očima ukazati će se sjajna difuzna koma (atmosfera oko jezgra kometa) ovog nebeskog tijela. Ne možete pogriješiti, kad ju ugledate znati ćete da je to - "To".

Komet Lovejoy (C/2014 Q2) snimljen 06.01.2015. godine teleskopom SkyWatcher Maksutov 127/1500 mm zvjezdarnice Apollo.
© Ljubaznošću: Danijel Reponj
Donosimo fotografije kometa koje su jučer navečer napravili astronomi Danijel Reponj (Hrvatska) i Bojan Štajcar (Australija). Ono što ćete vidjeti u dalekozoru biti će veoma slično prikazanom na fotografijama, samo bez zelene boje.

Komet Lovejoy (C/2014 Q2) snimljen 05.01.2015. godine iz Australije, Rubinar 8/500, Canon 60D.
© Ljubaznošću: Bojan Štajcar
Naposljetku, s odmakom večeri slijedi treći čin predstave. Na istoku će se pojaviti dva markantna objekta. Mjesec i Jupiter biti će prividno veoma blizu jedan drugome. U stvarnosti Jupiter je 1660 puta dalje od Mjeseca te četrdeset puta većeg promjera! Ovakva "približavanja" markantnih nebeskih tijela nisu baš učestala te ih svakako vrijedi pogledati.

Vidljivost Mjeseca i Jupitera. © Ljubaznošću: Sky & Telescope
Naša nebeska predstava time ne završava. Tijekom noći mnogobrojne zvijezde, poneki meteor, svjetla aviona te oblaci igrati će samo njima znane uloge. Probudite li se prije svitanja u osvit zore, ispratiti će vas gospodar prstena - Saturn.

Eh da, rekli smo na početku da je predstava besplatna te da samo morate poželjeti uzeti učešće u njoj. Ona to zaista i je, no nebo traži malo truda prije nego pokaže svoje atribute. Moderno nas je društvo naučilo da nam je sve servirano, dostupno bez imalo truda. Pogledate li večeras u nebo naučiti ćete nešto novo, vidjeti stvari uživo, a ne samo na bezličnim ekranima računala, tableta ili mobitela. Uživati ćete u pravim stvarima na čistom zraku. Vidimo se pod zvijezdama!

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!