Komet PANSTARRS na našem nebu

Meteorološke nam prilike nisu naklonjene te je svega nekoliko upornih astronoma iz Hrvatske uspjelo nakratko u rupama između oblaka vidjeti i snimiti ovog nebeskog putnika.

Komet PANSTARRS kojega je snimio Bojan Štajcar iz Melbournea, Australija.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja3234

Komet PANSTARRS otprije nekoliko dana vidljiv je za opažače sa sjeverne Zemljine polutke, par desetaka minuta nakon zalaska Sunca nisko nad zapadnim horizontom. Na žalost meteorološke nam prilike nisu naklonjene te je svega nekoliko upornih astronoma iz Hrvatske uspjelo nakratko u rupama između oblaka vidjeti i snimiti ovog nebeskog putnika.


Komet snimljen iz Petrovskog. © Ljubaznošću: Krunoslav Vardijan
Komet se sada brzo udaljava od Sunca te će njegov sjaj opadati svakim slijedećim danom, ali se istovremeno nalazi sve više iznad horizonta i dalje od Sunca te će ga biti moguće opažati dulje u noć. Imate li prilike ne propustite se naći na lokaciji s koje vam je neometan pogled prema zapadnom horizontu. Možda između oblačnih fronti "upecate" pokoji komad vedrog neba, a u njemu i komet.

Komet snimljen iz Australije, Melbourne. © Ljubaznošću: Bojan Štajcar
Orijentir gdje tražiti PANSTARRS je tek koji stupanj više od mjesta gdje je Sunce zašlo. Osim kometa tu se sada nalazi i mladi Mjesec te je to zaista prilika za vidjeti rijetku nebesku pojavu. Posjedujete li dalekozor svakako ga ponesite sa sobom i pregledajte nebo.

Komet snimljen iz Virovitice. Ljubaznošću: Danijel Reponj

Kako pronaći ovaj komet na nebu?
Donosimo orijentacijsku kartu položaja Mjeseca i kometa tijekom ovog vikenda i narednog tjedna. Osim astronoma amatera i profesionalaca te mnogobrojnih teleskopa na zemlji i u svemiru ovaj je komet pobudio pažnju javnosti i "slučajnih" opažača diljem južne Zemljine polutke odakle je očigledno bio puno bolji pogled na "zvijezdu repaticu" nego što ćemo to mi imati.

Tematski povezani članci
Stigao nam je komet desetljeća
Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!