Pogledajte sada ili čekajte desetak godina na novu priliku

Ono što slijedeći puta nećete imati prilike ugledati još narednih desetak godina na nebu, upravo se odvija iza oblačnih kulisa, na zapadnom nebu.

Ovih dana promatrajte zapadno nebo iznad obzora u sami sumrak, uočit ćete kako se planeti iz dana u dan prividno međusobno razmještaju, plešući svoj nebeski ples.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja3974

Pogledate li večeras, odnosno narednih dana u predvečerje prema zapadnom obzorju zasigurno ćete vidjeti masu raznolikih oblaka. No dobro, to baš i nije neki poseban razlog da izlazite iz topline doma i izlažete se vjetru, kiši, snijegu(?!), te stvari zasigurno ćete vidjeti opet za koji dan. No ono što slijedeći puta nećete imati prilike ugledati još narednih desetak godina na nebu, upravo se odvija iza oblačnih kulisa. Ukoliko se pola sata ili sat nakon zalaska Sunca makar nakratko razvedri, vidjeti ćete lijepu i ne baš čestu konstelaciju triju planeta na našem nebu; Merkur, Venera i Jupiter.


Raspored planeta nad zapadnim obzorom, u sumrak 27. svibnja 2013. godine.
Ovaj planetarni trojac nisko nad zapadnim obzorom zapravo i nije moguće da se ne zamijeti. Najbolje vrijeme za opažanje je pola sata do sat vremena nakon zalaska Sunca na lokaciji koja omogućava nesmetani pogled sve do horizonta. Nisu vam potrebna nikakva tehnička pomagala, planeti su vidljivi golim okom. Jupiter i Veneru lako ćete uočiti "iz prve". Venera blješti sjajem od -3,93m dok je Jupiter nešto slabijeg sjaja (-1.95m). Treći igrač je Merkur koji se nikada previše ne "odvaja" od Sunca i pravi je izazov za opažače (navodno je Kopernik na samrtnoj postelji rekao kako mu je žao što nikada nije vidio planet kojemu je matematički izračunao put oko Sunca). No i njegov je sjaj respektabilan te ga sa -0.97m neće biti problem uz naše ilustracije uočiti i identificirati na nebu. Tijekom narednih večeri ovaj će trojac sasvim jasno i golim okom uočljivo mijenjati međusobne pozicije.

Raspored planeta nad zapadnim obzorom, u sumrak 31. svibnja 2013. godine.
Merkur je najbrži planet i narednih večeri vidjeti ćemo kako sustiže Veneru i Jupiter, a zatim ih i prestiže. U međuvremenu će Venera preteći Jupiter te će zadnjeg dana svibnja sva tri planeta biti poravnata po ravni ekliptike s time da će Merkur biti najviše, ispod njega Venera, a sasvim pri horizontu Jupiter. Ne propustite planetarni nebeski igrokaz ovih dana, vrijedi pogledati - besplatno je.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!