Sudjelujmo na VII međunarodnom foto natječaju - Zemlja i nebo

Od 22. ožujka do 22. travnja otvoren je, sedmi po redu, međunarodni foto natječaj koji ima za cilj ukazati na važnost noćnog krajobraza - zaštitu noćnog neba.

Izađite i promatrajte nebo. © Ljubaznošću: Stefan Seip
Članak
0Komentari
Broj otvaranja926

Od 22. ožujka do 22. travnja otvoren je, sedmi po redu, međunarodni foto natječaj koji ima za cilj ukazati na važnost noćnog krajobraza - zaštitu noćnog neba ("The 2016 International Earth and Sky Photo Contest"). Nema ograničenja po pitanju starosne dobi, zemlje boravišta ili stručnosti sudionika, natječaja koji se organizira u sklopu Globalnog mjeseca astronomije u organizaciji institucije Astronomi bez granica. Događanje je koordinirano od strane The World At Night (TWAIN) i National Optical Astronomy Observatory (SAD). Pobjednici natječaja biti će poznati sredinom ili krajem svibnja, a slijede im i vrijedne nagrade.

Važno je da se na autorskim fotografijama nastalim poslije 01. siječnja 2016. godine nalaze elementi koji obuhvaćaju nebo (Mjesec, planete, zvijezde...) i Zemlju (povijesne ili moderne građevine, zanimljivi lokaliteti...), a radove se može prijaviti u dvije kategorije; Ljepote noćnoga neba i Stop svjetlosnom zagađenju. Broj radova po pojedinom autoru ograničen je na pet fotografija. Na ovom linku nalaze se detalji koje autori moraju ispoštovati kod slanja fotografija (obratiti pažnju na pasus s podnaslovom "How to submit"). Fotografije i materijali pristigli na ovaj natječaj prethodnih godina objavljeni su u svim vodećim svjetskim medijima. Radi ozbiljnosti pristupa od sudionika se traži nekoliko minuta utrošenog vremena kako bi proučili materijale i smjernice natječaja, a time i izbjeglo "slanje baš svega i svačega", a bez usvajanja elementarnih informacija o projektu.

Foto poster natječaja, prijavite se i učestvujte!
Edukativni element natječaja ima za cilj ukazati na ljepote noćnog neba te na rastuće svjetlosno zagađenje koje devastira noćni krajobraz uz negativan učinak na ekosustav i čovjeka. Nestanak noći radi nepotrebnog i prekomjernog osvjetljenja u vidu svjetlosnog zagađenja smatra se jednim od najvažnijih ekoloških problema današnjice. Usto, valja naglasiti kako je saniranje svjetlosnog zagađenja jeftinije od njegova egzistiranja. To je jedino zagađenje, za koje je potrebno manje novca za sanirati ga, nego što je potrebno utrošiti da bi ono nastalo! Na žalost, kod nas smo još uvijek svjedoci da se raznorazni svjetlosno-devastatorski projekti prikazuju kao nešto jako lijepo i jako vrijedno, usprkos Zakonu koji regulira tu problematiku.

Snimajte i šaljite svoje fotografije! © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Pokažimo ljepotu našeg noćnog krajobraza čitavom svijetu, sačuvajmo noćno nebo za nas i generacije koje dolaze. Noć nije bauk, ona je sastavni dio dana i čini noćno-dnevnu ravnotežu potrebnu ekosustavu i ne treba ju (pre)osvijetliti. Umjetna rasvjeta je civilizacijska nužnost i potreba, zadržimo ju upravo u tom segmentu da nam služi, a ne da uništava pogled na iskonsko noćno zvjezdano nebo.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!