Večeras je Mjesec u društvu planeta

Posluži li nas večeras lijepo vrijeme i vedrina nad zapadnim horizontom, biti ćemo u nesvakidašnjoj prilici golim okom vidjeti susret tri planeta i Mjeseca.

Izgled večerašnjeg neba u sumrak. © Ljubaznošću: Stellarium
Članak
0Komentari
Broj otvaranja4284

Pola sata nakon zalaska Sunca, pa nadalje ka spuštanju noći, nisko nad zapadnim horizontom vidjet ćemo tanki Mjesečev srp, neposredno iznad njega nalaziti će se planet Jupiter, a niže ("desno", prema sjeveru) planet Venera. Između njih pozicionirao se planet Merkur, znatno manjeg sjaja te stoga puno teži za uočavanje na svijetlom nebeskom fonu.


Izgled zapadnog neba večeras u sumrak oko 20:30 sati. © Ljubaznošću: Stellarium
Prilika da se u takvoj konstelaciji vide tri planeta u konjunkciji s Mjesecom poprilično je rijetka. Posluže li nas vremenske prilike te ukoliko s lokacije na kojoj se večeras budete nalazili imate neometan pogled do linije horizonta, ne propustite pogledati ovu nebesku scenu. Još su dva planeta, Mars i Saturn lako uočljivi na nebu, iznad južnog horizonta u zviježđu Škorpiona.

Položaj Mjeseca i triju planeta večeras u sumrak.
Kasnije tijekom večeri (22:10 - 22:15) nisko na sjeverozapadu će se pojaviti Međunarodna svemirska postaja koja će kao sporoputujuća zvjezdica u tišini proputovati od sjeverozapada, prema sjeveru, odnosno sjeveroistoku.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!