Večeras pun Mjesec

Pun Mjesec - ali u kakvom društvu! Izađite navečer van i pomoću Mjeseca pronađite na noćnome nebu planete Mars i Saturn.

Mjesec u društvu planeta.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja14885

Večeras, 21. svibnja 2016. godine, u 23:14 sati nad jugozapadnim horizontom imat ćemo prilike vidjeti potpuno osvjetljenu stranu našeg prirodnog satelita - pun Mjesec. Od nas je početkom dana udaljen od 404.345 kilometara, a krajem dana 402.657 kilometara, tek kojih par stotina kilometara manje od maksimalne udaljenosti koja nas može dijeliti od njega.


Pogled na južni dio neba.
Iznad horizonta će se pojaviti u 20:04 sati, a zaći će sutra ujutro u 06:10 sati. Prilikom prolaska kroz meridijan, pola sata iza ponoći, biti će relativno nisko iznad južnog horizonta, svega nešto više od 30°. Društvo mu ovih dana prave i dvije "lažne zvijezde", crvenkasta zvijezda, zapravo planet Mars (koji nekoliko desetaka sati dijeli do velike opozicije, kada je najbliže Zemlji) te gospodar prstenova - planet Saturn.

Pomoću Mjeseca nađite položaj planeta Marsa i Saturna.
Večeras će se Mjesec nalaziti u blizini Marsa, a sutra navečer u blizini Saturna. Sve ove objekte moguće je vidjeti golim okom i raspoznati na nebu bez poznavanja astrognozije. Dovoljno je da navečer izađete pod zvjezdano nebo, pogledate ilustraciju koju donosimo u prilogu i pri pogledu na ove markantne nebeske objekte spojite naučena saznanja o nebeskim objektima s prizorom koji vidite svojim očima. Uživajte u nebeskoj pozornici.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!