Vodimo vas na večerašnju cjelonoćnu predstavu

Neograničen broj besplatnih karata za večerašnju scenu. Zvjezdarnica i Sunčev sustav večeras su za vas pripremili cjelonoćnu predstavu pod zvijezdama.

Zvijezda Sirius u društvu Međunarodne svemirske postaje.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1958

Scenski nastup osiguravaju Jupiter (u vidu Davida!) i Mjesec (u vidu Golijata!). Predstava počinje danas u večernjim satima, a najbolje vrijeme za gledanje i uživanje u prvom redu do zvjezdane pozornice nastupa sat vremena nakon zalaska Sunca (od 21:00 na dalje).


Izgled neba 17.04.2016. u 19:30 sati.
Pred izvođača glumi planet Merkur koji možete pogledati u vremenu od 20:30 do 21:30 nisko nad zapadnim horizontom, otprilike na istoj putanji kojom je Sunce prolazilo sat vremena prije. Imajte u vidu da je Merkur slabog sjaja no uz malo truda vidjet ćete slabašnu zvjezdicu koja nam svoju glavnu ulogu sprema početkom svibnja kada će pomračiti Sunce (tranzit Merkura preko Sunčeva diska 09. svibnja 2016. godine), biti će to jedno od najznačajnijih nebeskih događanja ove godine.

Izgled neba 17.04.2016. u 20:00 sati.
Jupiter i Mjesec započinju s večerašnjom glavnom predstavom taman u vrijeme kada Merkur odlazi sa scene. Vremenska koordinacija je neupitna. Iako je Jupiter četrdeset puta većeg promjera od Mjeseca te je prema njemu pravi Golijat, on je istovremeno i 1760 puta udaljeniji nego naš prirodni satelit te nam se čini kao da su David i Golijat zamijenili likove u večerašnjoj zvjezdanoj predstavi.

Izgled neba 17.04.2016. u 21:00 sati.
Oboje se nalaze u zviježđu Lava i najsjajniji su objekti na nebu. U narečeno vrijeme visoko su nad jugoistočnim horizontom, a zatim kreću prema zapadu.

Večerašnji prelet ISS-a preko naših krajeva.
U vremenu od 21:09 do 21:13 sati u predstavu ulijeću šestorica astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Njihov put po nebu decentno započinje nisko nad zapadnim horizontom, da bi svoje tiho putovanje nastavili kroz zviježđe Orion na jugozapadu te dalje prema jugu gdje će, nakon što ih prekrije koprena noći, nestati sa scene te se neće pojavljivati narednih desetak dana.

Međunarodna svemirska postaja (ISS) u 21:11:08 sati proletjet će tik pored Siriusa,
najsjajnije zvijezde na (jugozapadnom) nebu.
Mogući su i povremeni uleti brzih zvijezda padalica, no za njih ne možemo garantirati. Vaša besplatna karta nalazi se kod vas samih, potrebno je samo poželjeti pogledati večerašnju predstavu. Uživajte u postavi scene, načinite li pokoju fotografiju nebeske pozornice - pošaljite nam, rado ćemo ih objaviti.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!