Započeo međunarodni tjedan tamnog neba

Zvjezdano nebo naslijedili smo od naših predaka - što ostavljamo potomcima? Od 04. do 10. travnja diljem svijeta obilježava se Međunarodni tjedan tamnog neba.

Logo Međunarodnog tjedna tamnog neba.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1484

Ovaj kulturološko-edukativni projekt započeo je 2003. godine s ciljem da se u javnosti ali i stručnim krugovima te politici potakne svijest o nužnosti očuvanja noćnog krajobraza. Na očuvanje zvjezdanog neba u punoj njegovoj ljepoti upozorile su i UN posebnom rezolucijom. Danas je Međunarodni tjedan tamnog neba dio projekta pod nazivom Globalni mjesec astronomije. Prirodna izmjena dana i noći (svjetla i tame) okosnica je funkcioniranja našeg ekosustava i života na cijelom planetu. Kao što nam je potreban period svjetla (rada) isto tako nam je potreban i period tame (odmora).

Izumom, razvojem i primjenom električne energije započeli smo osvjetljavati naše gradove i sela. Umjetna noćna rasvjeta je civilizacijska potreba i nužnost, to nitko ne spori. No u današnje vrijeme ona je poprimila devastirajuće osobine po noćni krajobraz. Osvjetljava se sve i svašta i to na neprimjeren način. Svjetlosno zagađenje globalni je problem čiji se negativni učinci na okoliš te život i zdravlje čovjeka pokazuju kao puno ozbiljniji nego se to na prvi pogled činilo.


Svjetlosno zagađenje je svaka nepotrebna/nekorisna emisija umjetne svjetlosti u prostor izvan zone koju je potrebno osvijetliti (ceste, ulice, trga, spomenika...). Danas u Hrvatskoj imamo Zakon kojime je ta problematika regulirana te je zaista moguće da svatko od nas pozivajući se na zdrav razum te uz podršku valjanih pravnih akata aktivno učestvuje u smanjenju razine svjetlosnog zagađenja, odnosno očuvanju tamnog neba.

Bortleova skala noćnoga neba.
Za početak, pogledajmo kakva je rasvjeta kod nas doma. Odlazi li dio svjetla (beskorisno) prema nebu? Možda uz minimalni hobistički zahvat možemo napraviti dobru stvar za sebe i noćni okoliš?! Primjerice usmjeriti rasvjetu prema tlu, tamo gdje je zaista potrebna. Na taj način omogućiti ćemo sebi i svojima ljepši pogled ka zvijezdama.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!