NASA produžila misiju Cassini

Ponedjeljak, 08. veljače 2010. u 08:45 sati

Američka svemirska agencija NASA, upravo je objavila vijest kako se misija Cassini produžava do 2017. godine. U tu svrhu, novim proračunom osigurano je 60 milijuna USD godišnje kako bi letjelica narednih sedam godina vršila istraživanja Saturna i njegovih satelita, posebice Titana i Enceladusa. Misija lansirana u listopadu 1997. godine zajednički je projekt američke i europske svemirske agencije. Puni naziv Cassini-Huygens rezultat je simbioze dviju letjelica.


Letjelica Cassini oko Saturna

Veliki orbiter Cassini djelo je američkih, a manji lander Huygens (koji se 2004. spustio na Titan) europskih inženjera. Iako je prvotni operativni vijek ovog projekta planiran do 2008. godine on je zbog iznimne važnosti i vrijednosti prikupljenih znanstvenih podataka produžen do 2010. da bi sada zasluženo dobio još sedam "nagradnih" godina. Sama letjelica i njezinih 12 znanstvenih instrumenata nalaze se u jako dobrom stanju i uz povremene programske preinake smatramo kako će petnaest godina stara letjelica izdržati zahtjeve planera misije, izjavio je Jim Green, direktor NASA-ine "Planetary science division" u Washingtonu.


Shematski prikaz Saturnovog carstva koje treba istražiti

Ovo produženje daje nam mogućnost istraživanja događanja i  promjena na planetu i njegovim satelitima tijekom tamošnjih ljetnih i zimskih razdoblja. O Saturnovom svijetu zapravo znamo veoma malo. U narednih nekoliko godina ne planiraju se nove misije k planetu - gospodaru prstenova te je Cassini naša velika nada, kaže Bob Pappalardo, znanstvenik iz Cassini istraživačkog tima pri Jet Propulsion Laboratory u Pasadeni. "Toliko toga tek moramo otkriti i razumjeti na i oko Saturna".


Saturn kako ga je vidio Cassini

Cassinijev "brojač kilometara" već davno broji milijarde kilometara, preko 200.000 snimaka poslao je dosad na Zemlju tijekom 125 orbita oko Saturna te 67 bliskih prolazaka pored Titana i osam pokraj Enceladusa. Cassini je prva i jedina letjelica kojoj je primarna namjena istraživanje ovog divovskog plinovitog planeta. Prije njega Saturn su prilikom preleta nakratko istraživale američke letjelice tipa Pioneer i Voyager. Odustajanjem od leta na Mjesec i umirovljenjem raketoplana NASA će imati znatno više novaca na raspolaganju za robotičke misije poput Cassinija i sličnih.