Sezonski tokovi vode na Marsu

Srijeda, 10. kolovoza 2011. u 08:00 sati

Površina Marsa doživljava sezonske promjene kojima bi uzrok mogli biti površinski ili ispod površinski tokovi slane vode, zaključak je članka objavljenog u najnovijem izdanju časopisa Science. Opažanja NASA-ine letjelice Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) u visokoj rezoluciji daju veoma jasne dokaze o sezonskoj promjeni Marsove površine na osunčanim mjestima za vrijeme toplih razdoblja u blizini Marsova ekvatora. Uočene promjene poklapaju se s našim razmišljanjima i teorijskim modelima, kaže direktor NASA Charles Bolden, dodajući kako sve skupa pozicionira crveni planet kao jednu od najvažnijih stepenica istraživanja robota ali i ljudi na licu mjesta. Alfred McEwen sa University of Arizona, Tucson, koji je zadužen za obradu i istraživanje materijala načinjenih pomoću HiRISE kamere na MRO, kaže kako pretpostavka o vodi kao uzroku uočenih promjena na površini "najbolje drži vodu" od svih drugih teorija.


Animacija sezonskih promjena Marsove površine za koje se smatra da ih uzrokuje voda. © NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Znamo koje su temperature na Marsu. Obična tekuća voda teško da postoji na površini, možda samo na nekim pojedinim mjestima s pogodnom lokacijskom mikroklimom. Drugdje bi ona bila zaleđena, no slana voda, a imamo dokaze o salinitetu, imala bi nižu temperaturu smrzavanja i taman bi mogla biti u tekućem stanju za vrijeme Marsova ljeta. Radi se o manjim količinama tekuće slane vode tik ispod površine, a možda i na samoj površini. Ipak, dodaje McEwen, nemamo niti jedan direktan krucijalan, nepobitan dokaz da je to zaista i tako. Priča o vodi na Marsu stalno se pojavljuje u medijima. Prema svim rezultatima, vode na Marsu ima ispod površine, postoje i veliki vodeni spremnici, no tekuća voda tik ispod pijeska ili čak mali potočići na pijesku, dali bi novi zamah istraživanjima. Krajem ove godine k Marsu kreće NASA-in robotički uzdanik - rover Curiosity. Hoćemo li napokon vidjeti jasne fotografije vode na Marsu ili će taj prizor morati sačekati desetljeća, sve dok tamo ne kroči ljudska noga?