Sačuvajmo zvjezdano nebo - štedimo energiju i novac

Svjetlosno zagađenje poodavno je prisutno u našim medijima. Danas, dobar dio javnosti zna za taj pojam te je djelomično upućen u problematiku.

Talijanska "čizma" u noći. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja3149

Činjenica je kako je noćna javna ali i privatna rasvjeta nužna u tehničkoj civilizaciji u kojoj živimo. To nije sporno. Astronomi ali i svi drugi aktivisti uključeni u programe edukacije oko problematike svjetlosnog zagađenja svjesni su civilizacijske nužnosti i zalažu se za to da umjetna rasvjeta postoji gdje god je ona potrebna. Upravo u tom "grmu leži zec". Počesto je rasvjeta montirana i tamo gdje ju zaista ne trebamo. Još češće je ona postavljena i primijenjena na krajnje neprikladan način. Taj dio problematike svi mi zajedno moramo riješiti i to na način da ostane zadovoljena civilizacijska potreba umjetne noćne rasvjete ali na primjeren način kojime se "usput" štedi energija, štede proračunski novci te osigurava prirodna izmjena dana i noći uz očuvano zvjezdano noćno nebo.


Svjetlosno zagađenje Europe.
To je u skladu i s rezolucijom UN-a iz 1993. koja kaže kako ljepote noćnog neba moramo čuvati i ostaviti našim potomcima u naslijeđe. Činjenica je kako 95% populacije u Europi noću ne vidi zvjezdano nebo u njegovoj punoj ljepoti. Činjenica je i kako smo mi u Hrvatskoj, a posebice u Istri tijekom zadnjih godina napravili velike korake u očuvanju zvjezdanog neba. Rijetko se gdje u Istri danas događa da se prilikom postavljanja nove umjetne rasvjete ne postavljaju isključivo ekološka rasvjetna tijela koja zadovoljavaju parametre očuvanja ekosustava, zvjezdanog neba, osvijetljenosti prometnica (trgova, spomenika...) ekologije i energetike. Uskoro kreće globalna kampanja koja ima za cilj podignuti razinu svijesti o ovoj problematici uz mogućnost aktivnog sudjelovanja svakoga od nas. Više o tome u narednim danima na našim stranicama.

Ni Istra nije pošteđena svjetlosnog onečišćenja.
U međuvremenu donosimo grafički prikaz poosvijetljenosti noćnog neba Europe. Crveno su područja gdje se zvijezde gotovo i ne vide, čak ni one najsjajnije, a rijetka crna područja predstavljaju mjesta s još uvijek očuvanim noćnim krajolikom. Plava boja u svim nijansama znači kako je na tom području noćno nebo posuto zvijezdama ozbiljno "nagriženo" neprimjerenom rasvjetom, te da se događaju ozbiljne promjene koje zahtijevaju hitnu akciju kako bi se sačuvao noćni krajobraz. Fotografije i grafički prikazi načinjeni su upotrebom vojnih i civilnih letjelica iz svemira te obrađeni specijalnim programskim paketima kako bi situaciju na terenu prikazali vjerodostojnom.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!