Pomrčina Sunca 31.05.2003.

Petak, 07. rujna 2007. u 21:51 sati

VIROVITICA - Virovitički astronomi su obradili svoja promatranja pomrčine Sunca od 31. svibnja 2003. godine i sredili utiske. Pa, evo kako smo to tada doživjeli i opisali...

Promatranje je održano u Milanovcu, pokraj crkvice na vidikovcu, odakle se proteže čisti pogled na istok. Sve pripreme za promatranje obavljene su puno prije samog događaja tako da smo sada bili spremni. Na lokaciju za promatranje došli smo oko pola pet. Na naše čuđenje tamo je već bila mala grupa ljudi koja je čekala izlazak Sunca. Užurbano smo počeli slagati teleskope, namještati fotoaparate i provjeravati filtere. Kada je sve bilo gotovo pogledavali smo na sat.


Foto: Robert Žibreg

Sunce je već izašlo ali se nije vidjelo zbog izmaglice. Morali smo čekati. Pet najdužih minuta koje sam ikad proveo, a onda dva "roga" izvirila su iza te magle. Počelo je komešanje kad smo skužili da će nam smetati nekoliko obližnjih borova tako da je počelo premještaje. Taman kad smo se premjestili, Sunce je izašlo iza guste magle ali ipak je bilo još iza nekakve rjeđe magle zato jer smo ga mogli par minuta gledati golim okom bez opasnosti. "Kako samo dobro izgleda" čulo se naokolo. Odjednom, Sunce je počelo izlaziti i iznad te tanke magle stvarajući razliku u osvjetljenju. Primili smo se posla. Uzevši fotoaparate počeli smo slikati. Cjeli događaj bio je jako zanimljiv i rijedak, zadnja pomrčina Sunca vidljiva iz naših krajeva bila je 1999.g. a naredna će biti 2005. Nakon događaja malo smo popričali o narednim susretima i promatranjima...

Stari bard astronomije u Virovitici, profesor Zlatko Kovačević, pod čijim su mentorstvom svi astronomi i znatiželjnici toga jutra promatrali ovaj prekrasan i rijedak prirodni događaj, rekao nam je slijedeće:


Foto: Robert Žibreg

U rano subotnje jutro 31. svibnja 2003. godine, na obližnjoj uzvisini Bilogore kraj Kapelice Sv. Trojstva u Milanovcu, okupilo se petnaestak virovitičkih radoznalaca. Stotinjak metara iznad Panonske nizine i s pogledom ka sjeveroistoku, iščekivali su početak prirodnog spektakla, najneobičnijeg izlaska Sunca u njihovom životu. Otpočeli su brojiti minute iza 5 sati i mlazne avione koji su nad sjevernim obzorom hitali nebeskim plavetnilom. Maturant Antun Bulić prvi je u izmaglicama obzora uočio rumenilo "rogova" izlazećeg Sunca.

Radoznale oči, fotoaparati i teleskopi začas su usmjereni u velikim dijelom pomračeno Sunce. Veličanstven prizor izmamio je uzdahe oduševljenja. Iz jednog od parkiranih automobila čuje se čuvena glazba iz filma "Odiseja u svemiru 2001". I dok su tekle prve minute, a okrnjeno Sunce tek neznatno odmaklo od obzora, odjednom uzvik:""Desni Sunčev "rog" blješti poput dijamanta!" Dodatno uzbuđenje i izrečene asocijacije na bljeskove uz rub Mjeseca koji se vide samo kod potpune pomrčine Sunca. Specijalni zaštitni filtri za promatranje Sunca, kao po zapovijedi stavljaju se pred oči. Nedugo zatim i bljesak lijevog, nešto nižeg Sunčevog "roga". Sekunde odmiču, a rumenilo sve više ustupa mjesto Sunčevom blještavilu. I dalje "škljocaju" fotoaparati, a osmoškolac Danijel, sjajni srpasti lik pomračenog Sunca teleskopom projicira na bijeli papir.


Foto: Zlatko Kovačević, slikano s C8 na F/6.3, mehaničkim
fotoaparatom Zenit-E na film Konica VX-400-N

Istodobno, srednjoškolac Robert snima digitalnim fotoaparatom, a zatim i web-kamerom spojenom na prijenosno računalo. Prolazi i šesta ura. Kako vrijeme brzo leti!? Mjesec gotovo ubrzano napušta zlatni Sunčev disk što se najbolje uočava na ekranu prijenosnog računala. Još par sekundi i više nema niti traga tamnog Mjesečevog lika na licu Sunca. Azijci bi rekli da zmaj nije uspio pobjediti, tj. pojesti Sunce - simbol svjetla i života. Još samo zajednička fotografija, spremanje opreme i povratak kućama, krevetima i prekinutom jutarnjem snu. U mislima smo ponijeli grandioznu jutarnju predstavu na otvorenom, koju su odigrala, kako je sv. Franjo rekao, naša nebeska braća, Mjesec i Sunce...

Zaista, prekrasni opisi Sunčeve pomrčine, a da sve ne ostane samo na opisima, predlažemo vam da obavezno pogledate našu AstroGaleriju gdje možete vidjeti fotografije pomrčina ali i puno više.

Tekst i foto: Robert Žibreg i Zlatko Kovačević