Dva najsjajnija objekta na jutarnjem nebu

Krećete li na posao ili u školu ili ste pak samo slučajno budni, ne propustite pogledati ovaj ne baš svakodnevni prizor na našem nebu

Venera i Jupiter u zoru, 13.11.2017. godine. © Ljubaznošću: Stellarium
Članak
0Komentari
Broj otvaranja3079

Dva najsjajnija objekta na našem nebu ovih su dana u konjunkciji jedno s drugim. Iako su u stvarnosti međusobno udaljeni skoro 750 milijuna kilometara, gledano sa Zemlje ova dva planeta prividno se sada nalaze veoma, veoma blizu jedno drugome. Još jutros Venera se nalazila tik iznad Jupitera, sutra (ponedjeljak 13. studenoga 2017. godine) biti će neposredno jedan pored drugog, a zatim, narednih dana Jupiter će na jutarnjem nebu biti sve višlje, a Venera sve niže. Doslovce svakog jutra vidljiva je razlika u njihovim međusobnim položajima. Golim okom lako ih vidimo nad istočnim obzorom gotovo sat vremena prije izlaska Sunca.


Venera i Jupiter u zoru, 13.11.2017. godine. © Ljubaznošću: Stellarium
Prvog dana novog radnog tjedna Venera izlazi u 05:47 sati, a Jupiter samo minutu kasnije. Već u utorak Venera izlazi u 05:49 sati, a Jupiter četiri minute prije nje! U srijedu ujutro razlika je još veća, čak devet minuta (izlazak Venere u 05:56 sati, Jupitera u 05:43 sati). Kako Sunce izlazi oko 07:00 sati to su predstojeća svitanja lijepa prigoda za vidjeti ove planete i njihovo gibanje na nebu zbog kojeg se njihovi položaji golim okom jasno uočavaju i razlikuju. Krećete li na posao ili u školu ili ste pak samo slučajno budni ne propustite pogledati ovaj ne baš svakodnevni prizor na našem nebu.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!