Kako je zlato postalo bronca?

Znate li da je ožujak nekada bio prvi mjesec u godini? Nakon deset mjeseci, zadnjeg dana prosinca (decembra, deset) godina je završavala.

Rem i Romul ispod vučice. © Ljubaznošću: Wikipedija.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2226

Stari Rimljani služili su se za današnje prilike poprilično čudnim kalendarom. Godina im je trajala 304 dana, a počinjala je prvim danom ožujka (mart, Marte). Štovali su puno bogova, pored boga Jupitera najvažniji im je bio bog rata - Mars. Priču o Romulu i Remu znate iz školskog gradiva. Mars, otac Romula, osnivača Rima ujedno je bio i "posredni" otac svih Rimljana. Shodno tome, u čast boga rata godina je počinjala prvim danom mjeseca boga Marsa. Nakon deset mjeseci, zadnjeg dana prosinca (decembra, deset) godina je završavala. Dani se otada pa sve do dolaska ljepšeg vremena koje pomalo nastupa tijekom ožujka jednostavno nisu računali.


Vučica, Rem i Romul. © Ljubaznošću: Wikipedija
Rimljani su kasnije usuglasili trajanje kalendara s nebeskom mehanikom i dodali prije ožujka siječanj i veljaču (januar i februar). Protekla su stoljeća dok nismo došli do kalendara kakvog danas poznajemo. Na našoj strani svijeta, tijekom ožujka završava zima i počinje proljeće. Biljni i životinjski svijet se budi. Okoliš počinje poprimati koloritne boje. Proljetna ravnodnevnica označava trenutak kada Sunce "prelazi" s južne na sjevernu Zemljinu polutku. Dan i noć tada traju jednako vremensko razdoblje, a gledano prema ljetu, noći su sve kraće, a dani sve duži. Ožujak je poprilično ćudljiv mjesec, u našim krajevima često se govorilo "čuvaj se sunca u marču".

Planet Mars danas. © Ljubaznošću: NASA

Čak i tijekom samo nekoliko sati u istom danu znaju se izmijeniti razdoblja izuzetno toplog i izuzetno hladnog vremena. Ukoliko ste cijelu zimu izdržali bez prehlada, bolesti i drugih nedaća, čuvajte se ožujka. Udobna i lagana odjeća u kojoj ste izašli na kavu može postati zamka za, od zimskog razdoblja, pomalo iscrpljen imunosni sustav. Razni narodi tijekom ožujka slave različite praznike, pa ipak, jedan od praznika u ožujku prepoznatljiv je u cijelom svijetu. Dan žena, osmi ožujka ili osmi mart (kako vam drago) nikako ne smijete propustiti bilo da se želite "isprsiti" ili iskupiti pred dragim osobama nježnijeg spola.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!