Kako putuje Nova godina?

Tko će prvi slaviti Novu godinu, a tko će ju dočekati posljednji? A kako bi izgledalo da ju dočekujemo na - Veneri?

Stari džepni sat. © Ljubaznošću: Pezibear
Članak
0Komentari
Broj otvaranja758

Gledano na naš planet, Nova godina putuje od istoka prema zapadu. Novogodišnje slavlje najprije počinje u Republici Kiribati, na otočju Line smještenom u centralnom dijelu Tihog oceana. Sat vremena kasnije slavlje započinje na krajnjem istoku Rusije i Novom Zelandu.

Još malo kasnije vatrometi, čestitke, grljenje i ljubljenje događa se u Japanu, Australiji, potom Indoneziji... Vrijeme brzo prolazi, Nova godina dolazi na Daleki pa potom Bliski istok te kreće prema Europi i diljem Afrike.


Nekoliko sati kasnije, kad smo mi već pomalo umorni i spremni za spavanje, Južna i Sjeverna Amerika prolaze kroz slične vesele "ceremonijale" poput onih na Kiribatima, dvije trećine dana ranije. Posljednji će Novu godinu proslaviti stanovnici Aljaske i Havaja.

Da kojim slučajem živimo na Veneri, vrlo je vjerojatno kako bi umjesto Nove godine s većom radošću iščekivali novi dan. Tamo dan traje dulje od godine, a Nova godina bi dolazila sa zapada ka istoku, s obzirom na njezino retrogradno gibanje oko svoje osi.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!