Pun Mjesec večeras

Prvi ovogodišnji puni Mjesec. Ukoliko ste danas mamurni i ne osjećate se najbolje, slobodno krivicu prebacite na večerašnji pun Mjesec.

Puni Mjesec.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja5839

Noćas je Mjesečev disk, dio koji je uvijek okrenut ka Zemlji, u cijelosti obasjan Sunčevim zrakama. Prvi je to ovogodišnji puni Mjesec kojeg imamo priliku vidjeti. Izlazak iznad istočnog horizonta nastupio je u 17:20 sati (Vidulini, centralna Istra). Udaljenost Zemlja - Mjesec danas iznosi tek nešto više od 357.000 km, niti petstotina kilometara dalje u odnosu na jučer kada je bio najbliže Zemlji (perigej) u ovom ciklusu. Novovijeki medijski jezikoslovni izumi podarili su nam krilaticu "supermjesec" za takva nebeska događanja. Ukoliko ste danas mamurni i ne osjećate se najbolje, slobodno krivicu prebacite na večerašnji pun Mjesec.


Usporedba prividne veličine Mjeseca u perigeju i apogeju.
Uostalom, tek je drugi dan Nove godine i zaista nema nijednog razloga za mamurluk ili bol u trbuhu te opću malaksalost organizma, zar ne? A Mjesec, on je jučer (pa i danas) najbliže Zemlji no što će to biti ikada tijekom cijele ove godine za vrijeme perigeja. U svakom slučaju, za razliku od pjevača na Novogodišnjim koncertima on nikada ne kasni sa svojim nastupom na našoj noćnoj pozornici pod zvijezdama. Provjerite, pun je Mjesec na našem nebu!

Tematski povezani članci
Kotur sira zvani Mjesec
Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!