Sjevernjača najsjajnija zvijezda na nebu?!

Sve zvijezde koje vidimo na noćnom nebu toliko su daleko da ih vidimo kao više ili manje sjajne svjetleće točkice. Sjevernjača je u javnosti najpoznatija zvijezda no nije i najsjajnija.

Zvijezda Sjevernjača sastoji se od tri komponente. © Ljubaznošću: Greg Bacon / STScI
Članak
0Komentari
Broj otvaranja19821

Na pitanje koja je najsjajnija zvijezda na našem nebu, mnogi od nas odgovoriti će kako je to Sjevernjača. Prava je istina daleko od toga. Sjevernjača je tek na četrdeset i petom mjestu po sjajnosti, gledano sa Zemlje! Poigramo li se sa pitanjem koja je najsjajnija zvijezda na našem nebu, rijetki će se "sjetiti" kako je naše Sunce najsjajnija zvijezda na nebu. Noću je situacija malo drugačija.

Veliku zaslugu u ovoj zabludi oko Sjevernjače vjerojatno dugujemo našem obrazovnom sustavu. Sjevernjaču, polarnu zvijezdu, često spominjemo u školskom gradivu kao orijentacijsku zvijezdu koja nam na noćnom nebu ukazuje na smjer sjevera.


Zvijezda Sjevernjača višestruki je sustav zvijezda i sastoji se od tri komponente
(Polaris A, Polaris Ab i Polaris B). © Ljubaznošću: Greg Bacon / STScI
Nešto što se učestalo spominje i igra važnu ulogu u orijentaciji čovjeka pod zvijezdama, percipiramo kao nešto jako važno, odnosno jako sjajno u ovom slučaju. Sve zvijezde koje vidimo na noćnom nebu toliko su daleko da ih vidimo kao više ili manje sjajne svjetleće točkice. Njihov sjaj ovisi o tipu i veličini zvijezde te udaljenosti od Zemlje.

To znači da će neka u stvarnosti jako sjajna ali istovremeno i jako daleka zvijezda, za nas biti manjeg sjaja na noćnom nebu od neke malene zvijezde koja se nalazi znatno bliže. Primjerice, svjetleći ekran mobitela daleko će nas više zaslijepiti nego snažni, kilometrima udaljeni reflektor.

Zvijezda Sirius najsjajnija je zvijezda na noćnom nebu. © Ljubaznošću: John Glossop
Titulu najsjajnije zvijezde na nebu (danas) nosi zvijezda Sirius, na tronu su još redom Canopus pa Rigel Centaurus, a četvrto i peto mjesto zauzimaju Arcturus odnosno Vega. Zatim slijede Capella, Rigel, Procyon, Achernar, Betelgeuse te Hadar kao deseta zvijezda po sjajnosti na našem noćnom nebu. Sve zvijezde koje golim okom vidimo na noćnom nebu nalaze se u našem zvjezdanom gradu, našoj galaksiji koju još nazivamo i Mliječni put (Kumova slama, Rimska cesta).

Preciznije, sve su one smještene u relativno pitomom predgrađu Mliječnog puta kojeg interno nazivamo Orionov krak. I dok nas od Sunca dijeli nepunih osam i pol minuta svjetla, od Siriusa nas dijeli osam i pol svjetlosnih godina, a od Sjevernjače čak 431. svjetlosna godina. Prisjetimo se kako je jedna svjetlosna sekunda ekvivalent udaljenosti od 300.000 km.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!