Škura bura

Snažan vjetar koji prolazi kroz kosti i zidove. Bura je iznimno hladan i jak vjetar specifičan za sjeverozapadno Jadransko područje. Puše iz smjera kopna prema moru (sjeveroistoka).

Članak
0Komentari
Broj otvaranja4764

Nepredvidljiv vjetar koji na mahove redovito dostiže brzine od preko 150 km/h, nerijetko i preko 200 km/h nastaje pri dinamičkom zagrijavanju zraka pri njegovom spuštanju s planina prema moru što sprječava kondenzaciju vodene pare te otuda svojstvo suhoće zraka. Zanimljiva osobina bure je da traje danima (dva/tri pa do sedam/osam dana u komadu) s dva dnevna maksimuma i minimuma jačine. Primarni maksimum jačine nastupa navečer oko 21 sat, a sekundarni maksimum je oko 7 sati izjutra.

Snaga vjetra smiruje se oko 14 sati (primarni minimum) te u noći oko 2 sata kad nastupa sekundarni minimum. Razlikujemo dvije osnovne vrste bura; anticiklonalnu i ciklonalnu. U prvom je slučaju vrijeme izrazito vedro, a u drugom tmurno i uz nerijetke padaline, otud i naziv "škura bura". Najveća kod nas ikad zabilježena brzina bure na mah od nevjerojatnih 304 km/h izmjerena je krajem prosinca 2003. godine od čvorišta Sv. Rok do čvorišta Posedarje na autocesti A1, no taj se podatak ne smatra službenim obzirom da instrumenti nisu bili baždareni za takve brzine vjetra.


Bura zna biti vrlo silovita. © Ljubaznošću: Aleksandar Gospić, 31.12.2014., Crometeo Photo Contest
Oborena stabla, prevrnuti kontejneri, zabrane prometovanja, redovna su posljedica svake bure. Vjetar doslovce "prolazi" kroz prozore i zidove slabije izoliranih zgrada, jezivi zvukovi šištanja vjetra koji se čuju za vrijeme bure poput "terminatora" isušuju svaki tračak vlage. Nakon bure nastupa vedro i sunčano vrijeme. Vidljivost i bistrina atmosfere nakon bure iznimno je dobra. Redovna je pojava da s obala Istre vidimo Alpe koje se pomalo nestvarno uzdižu "iz mora". Svježi, planinski zrak koji nam ostaje nakon bure obogaćen je ioniziranim česticama soli i joda te dokazano djeluje povoljno na naš organizam.

Iako je bura poželjna i neizbježna prirodna pojava valja nam se toplo obući i ne bez potrebe izlaziti direktno na vjetrometinu iznimno hladnog i jakog vjetra. U takvim situacijama potencijalno je opasna za zdravlje, naročito ljudima koji nisu potpuno zdravi. Naši stariji pričaju kako svake godine moramo preživjeti četiri "napadaja bure", držite se dalje od vjetra, upravo izdržavamo prvi od ta četiri napada.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!