Zimski nebeski ugođaj

Sve što nam je potrebno za vidjeti ove nebeske ukrase je slobodan pogled prema jugozapadnom horizontu i pogodne vremenske prilike.

Nebesko morski ugođaj. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Članak
0Komentari
Broj otvaranja936

Približava se božićno vrijeme. Gradovi i naselja se ukrašavaju raznim instalacijama, uključujući i one svjetlosne, ovisno o idejama, projektima i mogućnostima. Predadventskom ukrašavanju ovih će dana doprinijeti i nebeska tijela čineći večernje prizore pomalo romantičnim. U glavnom planu su Mjesec i Venera, tu je i Mars kao potpora. Iznad jugozapadnog horizonta, pola sata nakon zalaska Sunca imamo priliku vidjeti mladi Mjesec i sjajnu Veneru.


Izgled neba u petak, 2.12.2016. godine. © Ljubaznošću: www.heavens-above.com
Večeras, petak 02. prosinca 2016. godine, Mjesec će se nalaziti niže Venere. Sutra, subotu navečer, Mjesec i Venera biti će sasvim blizu jedno drugome.

Izgled neba u subotu, 3.12.2016. godine. © Ljubaznošću: www.heavens-above.com
Nedjeljnu večer naš će se prirodni satelit nalaziti između Venere i Marsa. Sve što nam je potrebno za vidjeti ove nebeske ukrase je slobodan pogled prema jugozapadnom horizontu i pogodne vremenske prilike.

Izgled neba u nedjelju, 4.12.2016. godine. © Ljubaznošću: www.heavens-above.com
Susret Mjeseca i planeta možete snimiti čak i mobitelom. Ukomponirate li u kadar i zanimljiv zemaljski pejzaž eto prilike za jako lijepu pejzažnu astrofotografiju. Približavanje Mjeseca planetima zgodna je prigoda za prepoznati planete na nebu.

Morska idila s Venerom na nebu. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Prije ili poslije povratka kući iz grada ili s posla pogledajte prema jugozapadu, nećete pogriješiti. Na priloženim ilustracijama pri dnu (jug) nalaze se pozicije nebeskih objekata za dane vikenda kako je na njima navedeno.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!